17 mei 2019

Gezond eten biedt bescherming tegen LMD

Gezond eten biedt bescherming tegen LMD

LMD is de afkorting van Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie. Maculadegeneratie is een veroudering van het netvlies.

Bij LMD ontstaan veranderingen in de gele vlek of macula waardoor het scherpe zien wordt aangetast. Bij het ontstaan van LMD, ook wel AMD (age-related maculadegeneratie) genoemd, spelen factoren als leeftijd, erfelijkheid en omgevingsfactoren een rol.

Leeftijd is de belangrijkste risocofactor. In Nederland lijdt naar schatting ongeveer 14% van de mensen tussen de 55 en 64 jaar aan enige vorm van LMD. Dit loopt in de groep 65- tot 75-jarigen op tot bijna 20% en in de groep van 75-plussers tot 37%. LMD is de belangrijkste oorzaak van blindheid onder ouderen in de westerse wereld.

Uit onderzoek is gebleken dat voeding een grote rol speelt bij het verlagen van het risico op LMD. Vooral groene bladgroenten, vette vis, zoals haring, makreel en zalm en fruit hebben een positieve invloed op het verminderen van LMD. Wie dagelijks 2 ons groente, 3 stukken fruit en 2 keer per week vis eet kan het risico op het krijgen van LMD op latere leeftijd met 42% verlagen.

Uit: promotie onderzoek Gabriëlle Buitendijk in Scope

Meer weten over maculadegeneratie.