9 augustus 2019

Aandacht voor dyslexie en de ogen

Dyslexie betekent letterlijk “niet kunnen lezen”. Kinderen met dyslexie hebben ondanks een normale intelligentie moeite met lezen, spellen en/of schrijven.

De precieze oorzaak van dyslexie weten we nog niet helemaal, maar wel is duidelijk dat het zich afspeelt in de hersenen. Het heeft te maken met de taalverwerking in de hersenen. Zo kunnen kinderen met dyslexie moeite hebben om het verschil te horen tussen klanken, moeite hebben om de klanken in de goede volgorde te zetten of moeite hebben om letters om te zetten naar klanken.

Dyslexie is geen afwijking in de ogen. Toch is het zinvol om oogonderzoek te laten uitvoeren. De orthoptist kan uitsluiten of kinderen met leesklachten een brilafwijking en/of verminderde samenwerking tussen de ogen hebben die de leesklachten veroorzaken of versterken.

De orthoptist schijnt tijdens het onderzoek met een lampje in de ogen en kan zo kijken naar de samenwerking, de oogstand en de oogbewegingen. Vervolgens wordt de gezichtsscherpte bepaald. In de meeste gevallen worden de ogen daarna gedruppeld. Deze druppels zijn nodig om objectief de brilsterkte en de mate van inspanning die nodig is om het beeld scherp te stellen te bepalen. Ook kijkt de oogarts via de pupilopening naar de binnenkant van het oog om uit te sluiten dat hier afwijkingen zijn.

Als nodig kan de orthoptist een bril en/of oefeningen voorschrijven die de ogen kunnen verlichten zodat er meer energie overblijft voor het lezen.

Verdere informatie is te vinden op www.orthoptisten.info