Bescherm uw ogen tegen sneeuwblindheid of lasogen
De winter is in aantocht en dat is voor veel mensen dé gelegenheid om eens lekker sportief te genieten van sneeuw en zon. Zonlicht in combinatie met sneeuw geeft, zonder bescherming, een grote kans op sneeuwblindheid.
Ook lassen zonder beschermingsmasker geeft dezelfde klachten als bij sneeuwblindheid. Door het felle (zon) licht kan de buitenste laag van het hoornvlies, het epitheel, beschadigen. De totale hoeveelheid straling bepaalt de ernst van de beschadiging. Schade kan na korte tijd optreden bij een hoge straling, zoals bij lassen, of na langdurige blootstelling aan lage straling, zoals tijdens het skiën. Ook bij het gebruik van een zonnebank moeten de ogen beschermd worden.
Sneeuwblindheid of lasogen geeft zeer pijnlijke ogen, een brand gevoel, tranende ogen, droog, schurend gevoel bij knipperen, rode ogen en overgevoeligheid voor licht.
Deze symptomen ontstaan niet onmiddellijk, maar pas na een paar uur. Sneeuwblindheid hoeft niet behandeld te worden. Als de pijn te hevig is kan er een pijnstillende oogdruppel gegeven worden. De ernstigste klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen 24 uur. Na 48 uur hebben de meeste mensen helemaal geen klachten meer. Na extreme blootstelling kan het gebeuren dat de klachten langer aanhouden. Je kunt dan wel een paar weken last houden van hoofdpijn en verminderd zicht.