Aangezichtsverlamming

Logopedie

Bij een aangezichtsverlamming is één zijde van het gezicht verlamt, doordat de aangezichtszenuw beschadigd is. Het gevolg is een scheef gezicht: de mondhoek hangt lager, de plooi tussen neus en mondhoek verdwijnt en het oog is wijder. Voor patiënten met een aangezichtsverlamming geeft de logopedist mimetherapie.

Symptomen

Bij een aangezichtsverlamming beweegt één zijde van het gezicht niet meer goed. Daardoor ontstaan er klachten als:

  • De ene mondhoek hangt langer
  • Het ene oog is wijder
  • Het is moeilijk om het oog en de mond te sluiten
  • Een slappe wang, doordat de mond deels omlaag hangt
  • Praten en eten en drinken wordt moeilijk. Er is mogelijk sprake van voedsel- en speekselverlies. Daarnaast kan eten achterblijven in de mond, zonder dat u dit merkt.

Oorzaak

Beide kanten van het gezicht hebben een aangezichtszenuw, die samen voor de mimiek op het gezicht zorgen. Wanneer de zenuw binnen de schedel beschadigd raakt, gaat deze minder goed functioneren. De zenuw kan door een virus, een beroerte, de ziekte van Lyme of een andere hersenaandoening beschadigen.

Behandeling

Uw arts kan u doorverwijzen naar onze logopedist voor advies en/of mimetherapie. Mimetherapie heeft als doel de symmetrie van het gezicht te verbeteren, zowel in rust als in beweging. De oefeningen zijn gericht op het leren bewegen van de spieren van de gezonde en de aangedane zijde samen. De logopedisten van ParaMáx zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van deze therapie.