Beperkte arm- en/of handfunctie

Ergotherapie

 
Door een beperking van de arm- en/of handfunctie kunt u moeite hebben met onder andere het dichtdoen van knopen, het strikken van veters en schrijven. Met oefeningen van de ergotherapeut kunt u dit verbeteren.

Oorzaak

Vaak is een ziekte de oorzaak van een beperking van de fijne motoriek in de armen en handen. Zo kunnen reuma, een beroerte, peesletsel (door een ongeval), RSI en de ziekte van Parkinson de arm- en/of handfunctie beperken.

Behandeling

De behandeling van de ergotherapeut is afhankelijk van de oorzaak van de beperking en de klachten. Bij gewrichtspijn (reuma) kan de arm- en handfunctie verbeteren door zware belasting, zoals tillen, te voorkomen en de spieren te trainen. Na een beroerte of letsel krijgt u een oefenprogramma waarmee u stap voor stap leert om de handelingen waarmee u moeite had weer uit te kunnen voeren. Bij de ziekte van Parkinson komen de arm- en handproblemen door aansturing vanuit de hersenen. Oefeningen om de spierkracht te verbeteren, hebben in dit geval weinig zin. Wel kunnen bepaalde hulpmiddelen uitkomst bieden.