Handtherapie

Fysiotherapie en ergotherapie

 
Handtherapie richt zich op de behandeling van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, botten, gewrichten, zenuwen en de huid van de hand, pols en arm. De handtherapeut behandelt patiënten na een operatie, maar ook patiënten met handproblemen die niet geopereerd zijn (conservatieve therapie).

Handtherapeuten zijn gespecialiseerde fysio- en ergotherapeuten. Doel van hun behandeling is om ervoor te zorgen dat u uw hand weer optimaal kunt bewegen en gebruiken. Zij werken daarbij samen met medisch specialisten, huisartsen en paramedici in de regio Eindhoven en de Kempen.

Na een operatie

Handtherapie wordt onder andere ingezet na operaties van botbreuken, letsels aan pezen, gewrichten of zenuwen, het Carpaal Tunnel Syndroom en de ziekte van Dupuytren. Ook na een amputatie of gewrichtsvervangende operatie kan handtherapie uitkomst bieden.

Na een chirurgische ingreep is meestal wekenlange of maandenlange intensieve handtherapie nodig om uw hand, pols of arm weer goed te kunnen bewegen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie te beginnen met de therapie, zodat de littekens minder kans hebben om ernstige verklevingen te veroorzaken.

Conservatieve therapie

Conservatieve handtherapie wordt ingezet bij botbreuken, kneuzingen, een gewricht dat uit de kom is geschoten, afgescheurde pezen, spierproblemen, overbelasting (bijvoorbeeld een muisarm) of slijtage van gewrichten.

Door oefeningen, lokale behandeling, houding-, til- en bewegingsadvies, het aanpassen van de werkplek en het aanmeten van spalken kunnen de klachten verminderen en eventueel een operatie worden voorkomen.