4 april 2019

Beweegroute versnelt het herstel tijdens ziekenhuisopname

Beweegroute versnelt het herstel tijdens ziekenhuisopname

Blijf zo actief mogelijk tijdens je ziekenhuisopname en versnel daarmee je herstel. Dat is de boodschap van de fysiotherapeuten en bewegingsagogen van Máxima MC (MMC). Op de verpleegafdeling cardiologie ontwikkelden zij daarom een beweegroute.

“We streven er naar om patiënten zo mobiel mogelijk te houden tijdens hun opname”, vertelt fysiotherapeut Judith Gilsing. “Dat zorgt er namelijk voor hun spierkracht en conditie behouden blijven en dat zij dagelijkse handelingen goed uit kunnen (blijven) voeren. Bovendien verkleint bewegen de kans op een delier.”

Beweegroute
Een beweegroute op de verpleegafdeling cardiologie moet opgenomen patiënten stimuleren om uit bed en uit hun kamer te komen. De (wandel)route is met illustraties van voetstappen op de grond van de verpleegafdeling aangegeven. “Patiënten krijgen advies van een fysiotherapeut over hoe vaak zij de route het beste kunnen lopen, met welke begeleiding en indien nodig met welk hulpmiddel, zoals een rollator of wandelstok. Patiënten worden zo nodig naast de fysiotherapeut ook begeleid door een bewegingsagoog of door een verpleegkundige.”

Hartpatiënten
Er is bewust gekozen om de route op de verpleegafdeling cardiologie te ontwikkelen. “Hartpatiënten hebben in veel gevallen een incident, zoals een hartinfarct, meegemaakt”, zegt Gilsing. “Er kan angst voor nóg zo’n incident ontstaan. Daarom krijgen zij bij het lopen van de route advies van de fysiotherapeut over hun belastbaarheid (wat het lichaam aankan) en welke belasting daarbij past. De patiënt leert zo in een vroeg stadium zijn of haar grenzen herkennen.”

Verwerking hartincident
De beweegroute loopt onder andere door het centrum van de verpleegafdeling, over een plein met een koffiecorner. “Op dat pleintje is veel interactie door de patiënten onderling. Er worden ervaringen gedeeld, wat vaak een positief effect heeft op de verwerking van een hartincident.” In de loop van dit jaar wordt de beweegroute nog aangevuld met fysieke oefeningen, die in samenwerking met een geriatrieverpleegkundige worden ontwikkeld. Voor Máxima MC is dit de tweede beweegroute. Op de afdeling interne geneeskunde bestaat sinds kort het Máximaal Mobiel Circuit.