23 april 2018

Even uit het ziekenhuisbed met het Máximaal Mobiel Circuit

Bij een ziekenhuisopname zijn patiënten soms geneigd om veel in bed te liggen, maar daardoor verzwakken de spieren en gaat de conditie snel achteruit. Gebeurt dit bijvoorbeeld bij de bovenbeenspieren, dan kan het zijn dat patiënten na de opname moeilijker opstaan of hurken. Dit noemen we vermijdbaar functieverlies. Om dit te voorkomen ontwikkelde Máxima MC het Máximaal Mobiel Circuit.

Deze beweegroute bestaat uit het oefenen van alledaagse activiteiten, zoals het openen van een gordijn, traplopen of het aantrekken van sokken. Indien de (geriatrie)fysiotherapeut betrokken is bij de opname, beoordeelt hij of zij of de patiënt kan deelnemen aan het Máximaal Mobiel Circuit. Daarbij kan een zorgassistent of vrijwilliger ondersteuning bieden. Als er geen (geriatrie)fysiotherapeut bij de opname betrokken is, kan de patiënt zelfstandig of met hulp van de zorgassistent of vrijwilliger met de oefeningen aan de slag.

Bewustwording
“Met de beweegroute willen we ouderen, die opgenomen zijn in MMC, meer stimuleren en motiveren om uit bed te komen”, vertelt initiatiefnemer en geriatrieverpleegkundige Manon van As. “Het voorkomen van vermijdbaar functieverlies heeft effect op de zelfredzaamheid van ouderen, zodra zij na hun opname weer thuis zijn. Ook kan een eventuele heropname uitgesteld worden.” Een tweede doel is om bewustwording te creëren over de spiergroepen die ouderen gebruiken bij alledaagse activiteiten. Het Máximaal Mobiel Circuit wordt nu ingezet op de afdeling interne geneeskunde. In de toekomst wordt hiermee ook op andere afdelingen in het ziekenhuis gestart.