15 november 2019

Sport voor patiënten op verpleegafdeling Máxima MC

Minder in bed en meer op de been na een operatie, zo luidt het advies in Máxima MC. Het beeld van de liggende patiënt in pyjama, wachtend op zijn herstel is verleden tijd in het ziekenhuis. Na een trainingsprogramma vóór een operatie, wordt deze week ook oefenuur voor na de ingreep geïntroduceerd.

Onder begeleiding van fysiotherapeuten en bewegingsagogen vindt op de verpleegafdeling chirurgie voortaan twee keer per week een oefenuur plaats. De kick-off deden zij samen met een bijzondere gast: sportinstructeur Olga Commandeur, bekend van Nederland in Beweging, deed een beweegtour langs de verpleegafdelingen. Muriël Reudink, arts-onderzoeker chirurgie: “In Máxima MC proberen we patiënten fitter te maken voor een ingreep in de wachttijd voor de operatie. Bewegen tijdens een ziekenhuisopname is echter minstens zo belangrijk. Patiënten die vijf dagen in bed liggen kunnen wel zo’n tien procent van hun spiermassa en -kracht verliezen. Dit willen wij voorkomen.”

Koffie halen

Ook buiten het oefenuur wordt beweging gestimuleerd. “Patiënten die ertoe in staat zijn worden geprikkeld om regelmatig een rondje te lopen, zichzelf aan te kleden in dagelijkse kleding, aan tafel te eten en zelf een kop koffie te halen. Als het kan wordt er zelfs een beetje gesport.” Hiervoor zijn sinds deze week hometrainers en gewichtjes te vinden in de huiskamer op de afdeling. De fysiotherapeuten testen ook het gebruik van spelcomputers om op een leuke manier in beweging te komen. Naast de afdeling chirurgie hebben zij inmiddels een beweeggroep opgezet voor cardiologische patiënten.