26 januari 2022

Goede voeding bij COVID-19 (corona)

Goede voeding en beweging zijn belangrijk bij het herstel van COVID-19. Als u ziek bent heeft uw lichaam extra eiwit en voldoende energie nodig om in een goede conditie te blijven en verlies van spieren te voorkomen. Onze diëtisten geven u hiervoor een aantal tips en adviezen.

Door COVID-19 kunnen klachten optreden zoals een verminderde eetlust of vermoeidheid waardoor het lastig kan zijn om goed te eten. Door veranderingen in uw stofwisseling kan het lichaam voedingstoffen minder goed opnemen en gebruiken. Hierdoor heeft het lichaam meer behoefte aan voeding en bepaalde voedingsstoffen. Als u te weinig eet kunt u gewicht verliezen.

Gewichtsverlies = ongewenst

Gewichtsverlies tijdens ziekte is niet wenselijk. Verlies van lichaamsgewicht betekent namelijk niet alleen verlies van vet, maar ook verlies van spieren. Verlies van spieren gaat onder andere samen met onder andere achteruitgang van uw conditie en u minder goed voelen.

Gezonde voeding

De basis om uw conditie op te bouwen is een gezonde voeding die wordt geadviseerd door het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl). Een goede voeding bevat voldoende voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, eiwitten en energie. Op de de site van het voedingscentrum vindt u informatie over hoeveel en wat u op een dag kunt eten. Het is soms nodig om tijdelijk af te wijken van de Schijf van Vijf om extra eiwit en voldoende energie binnen te krijgen.

Energie

Energie (calorieën) is de brandstof van uw lichaam. Ondanks dat u bij ziekte misschien minder in beweging bent, heeft u toch veel energie nodig om verlies van spieren tegen te gaan.

Eiwit

Eiwit is een bouwstof voor het lichaam. Het is onder andere nodig voor het behoud van spieren en het afweersysteem. Tijdens ziekte is de eiwitbehoefte verhoogd. Als u te weinig eiwit eet, worden lichaamseiwitten afgebroken. Dit leidt tot verlies van spieren. Eiwitten zitten vooral in vlees(vervangers), vis, gevogelte, kaas, eieren, zuivelproducten, brood en peulvruchten.

Voeding en beweging

Beweging stimuleert de opname van eiwitten in de spieren. Om uw spieren zo veel mogelijk te behouden is het goed om elke dag te bewegen. Een fysiotherapeut kan u daarbij advies geven.

Eiwitten na lichaamsbeweging, bij de maaltijd en voor het slapen

Het behoud en de opbouw van de spieren worden gestimuleerd:

  • als eiwitten worden gegeten na beweging of training.
  • als in de loop van de avond een eiwitrijk product wordt gegeten.
  • als eiwitten in 3-4 grotere porties (20-30g per keer) worden gegeten, in plaats van veel kleine porties verdeeld over de dag.

Adviezen eiwitrijke voeding

  • Neem bij de warme maaltijd vlees, vis of een vleesvervanger zoals ei of peulvruchten.
  • Eet liever hartig broodbeleg in plaats van zoet: (smeer)kaas, vleeswaar, paté, vis, salades, pindakaas, notenpasta, humus of ei.
  • Plan uw lichamelijke activiteit vóór het nuttigen van een (eiwitrijke) maaltijd. Bijvoorbeeld: boodschappen doen, tuinieren, stevig wandelen, trainen of fietsen.
  • Gebruik eiwitrijke producten voor het slapen gaan, zoals een schaaltje (vruchten)kwark of yoghurt, bordje pap, vleeswaren of blokjes kaas, een beker (karne)melk, milkshake, smoothie of chocolademelk, of een handje pinda’s of noten.
  • Gebruik een melkproduct bij elke maaltijd, zoals een glas (soja)melk, karnemelk of yoghurt bij het brood en een schaaltje (soja)vla, yoghurt of kwark bij de warme maaltijd.
  • Kies voor producten waaraan extra eiwit is toegevoegd, zoals kwark, yoghurt, pudding, shakes en repen. U kunt ze online en in de supermarkt vinden.

Adviezen energie- en eiwitrijke voeding

Wanneer het niet lukt om voldoende te eten, is het belangrijk om producten te nemen die veel energie en eiwitten bevatten om verlies van spiermassa te voorkomen. Algemene tips voor voldoende voedingsinname:

  • Probeer minimaal 6 eetmomenten op een dag te plannen: 3 hoofdmaaltijden + 3 tussenmaaltijden.
  • Probeer bij elk eetmoment een vol zuivelproduct te nemen (volle melk, volle chocomelk, volle yoghurt, volle kwark, vla).
  • Kies voor hartig beleg, bijvoorbeeld vleeswaren zoals kipfilet, achterham, rosbief of volvette kaas (48+). Eventueel kunt u hartig beleg ‘uit het vuistje’ eten.
  • Beleg de boterham dubbel.
  • Varieer met het broodbeleg.
  • Gebruik een ruime hoeveelheid margarine of roomboter op uw boterham.
  • Drink 1,5 tot 2 liter per dag. Varieer in dranken.
  • Koffie, thee, water en light-frisdranken leveren geen voedingsstoffen. Neem ze in beperkte mate, gebruik liever zuivelproducten of sap.
  • Gebruik geen bouillon of heldere soep zonder vlees of vulling. Dit vult de maag, maar heeft nauwelijks voedingswaarde. Gebruik liever een gevulde soep met vlees.
  • Neem de tijd voor het eten en eet rustig.

Weer hersteld?

Als u hersteld bent, u weer op gewicht bent of het gewicht ongewenst stijgt, kunt u de voedingsadviezen van het Voedingscentrum opvolgen voor een gezonde voeding.