Ganglion stellatum blokkade

Het ganglion stellatum is een zenuwknoop die onderin de hals ligt, ter hoogte van de zevende halswervel. Het maakt onderdeel uit van het onwillekeurig zenuwstelsel (over dit deel van het zenuwstelsel hebben we zelf geen controle). Bij behandeling van deze zenuwknoop wordt de pijngeleiding verminderd.

Deze behandeling kan worden gedaan bij sommige vormen van pijn in de onderkaak, nek, schouder en arm. Zoals bij pijn door een complex regionaal pijnsyndroom (CRPS).

Behandeling

Voor de zenuwbehandeling zijn er de volgende methoden:

Proefblokkade
Om te achterhalen of de facetgewrichten inderdaad de pijn veroorzaken kan er een proefblokkade worden gedaan. De zenuwtakjes worden tijdelijk verdoofd met een kortwerkende pijnstiller. Vermindert deze verdoving duidelijk uw pijn dan volgt de RF (radiofrequente) denervatie.

RF(radiofrequente)-denervatie
Warmtebehandeling van de zenuwtakjes wordt facetdenervatie genoemd. Door middel van RF (radiofrequente) stroom worden de zenuwtakjes verhit. Dit onderbreekt de pijngeleiding, waardoor de pijn voor langere tijd wordt geremd.

Bijwerkingen

  • Heesheid of slikklachten. Deze klachten verdwijnen na enkele uren vanzelf.
  • Hangend ooglid, wazig zien en/of een loopneus. De klachten verdwijnen na enkele uren vanzelf.
  • Een warm gevoel in uw wang, nek en/of arm.
  • Er is een zeer kleine kans dat de long wordt aangeprikt.
  • Wordt u na de behandeling kortademig, neem dan contact op met uw pijnspecialist of huisarts.
  • Er kan een allergische reactie door de toegediende medicatie ontstaan.
  • Na de behandeling kan napijn optreden. Deze napijn kan enkele dagen tot twee á drie weken aanhouden, maar verdwijnt vrijwel altijd. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen.

Resultaat

Mogelijk merkt u binnen een aantal dagen al het effect van de behandeling. Het beste resultaat zien we na 6-8 weken. Rond deze tijd heeft u een controleafspraak. Het resultaat en zonodig verdere behandeling wordt dan besproken.