Proefblokkade

Door een beklemming/irritatie van een zenuw/zenuwwortel heeft u nek- of rugpijn met uitstralende pijn. Afhankelijk van welke zenuw geïrriteerd is, straalt de pijn uit naar een bepaald deel van het lichaam. Bij een beknelling/irritatie in de nek straalt de pijn uit naar de arm. Een beknelling/irritatie in de bovenrug straalt uit naar de borstkas en bij de onderrug straalt dit uit naar het been.

Als het niet duidelijk is welke zenuw de pijn veroorzaakt wordt er gestart met een proefblokkade. De zenuw wordt tijdelijk verdoofd met een kortwerkende (1-2 uur) pijnstiller. Deze behandeling wordt gedaan om te testen welke zenuw de pijn veroorzaakt.

Oorzaak

Een zenuw(wortel) kan geïrriteerd raken door, bijvoorbeeld:

 • Nek- of rughernia: een uitpuilende tussenwervelschijf die tegen een zenuwwortel drukt. Dit
  ontstaat door een zwakke plek of veroudering van de tussenwervelschijf. Het gevolg is dat de zenuw geïrriteerd raakt en/of beklemd raakt.
 • Wervelkanaalstenose: slijtage van de wervelkolom waardoor vernauwing ontstaat van het ‘tussenwervelgat’: ruimte tussen twee wervels waar de zenuw de wervelkolom verlaat. Hierdoor raakt de zenuw beklemd.
 • Discopathie: een veroudering van de tussenwervelschijf waardoor de tussenwervelschijf uitgedroogd raakt en de ruimte tussen de wervels nauwer wordt. Ook kunnen er scheurtjes ontstaan in de tussenwervelschijf waarbij stoffen vrijkomen die de zenuwwortel irriteren.
 • Littekenpijn: pijn die ontstaat na een operatie. De zenuw raakt geïrriteerd door beklemming van het littekenweefsel.
 • Intercostaal neuralgie: irritatie van de zenuw die tussen de ribben loopt (intercostaal zenuw).
 • Rib-tip syndroom: pijn doordat de onderste rib tegen de bekkenkam aankomt.
 • Postherpetische neuralgie: chronische pijn t.g.v. een gordelroosinfectie.

 

Behandeling

Bij behandeling van uw rug komt u in buikligging op de behandeltafel te liggen. Onder uw buik wordt een kussen geplaatst om de holling van uw rug minder te maken. Bij behandeling van uw nek gaat u op uw rug liggen. De plaats van injectie wordt gedesinfecteerd en verdoofd. Hierna brengt de pijnspecialist met behulp van röntgenstraling de naald naar de plaats waar de zenuwwortel de wervelkolom verlaat. Met contrastvloeistof wordt de positie van de naald gecontroleerd. Rondom de zenuw krijgt u nu een lokaal verdovingsmiddel toegediend.
De behandeling zelf duurt ongeveer 10 minuten. De totale opname is één tot twee uur.

Bijwerkingen

De volgende complicaties of bijwerkingen kunnen optreden:

 • Tijdelijke krachtsvermindering of een doof gevoel in arm of been. Dit is een gevolg van de verdoving. Na enkele uren is de verdoving uitgewerkt.
 • Er kan een allergische reactie ontstaan.