Antirimpelbehandeling

In de loop van het leven wordt de huid van het gezicht dunner en losser. Dit gaat heel geleidelijk en verschilt sterk van persoon tot persoon. Dit langzame verval van de huid wordt door meerdere oorzaken beïnvloed.

Oorzaak

Op de eerste plaats is de veroudering van de huid een proces van binnenuit, waarbij de hoeveelheid collageen en vet in de opperhuid vermindert. Collageen is het hoofdbestanddeel van het bindweefsel in de huid en is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Zonaanbidders en rokers hebben op relatief jonge leeftijd een slappe rimpelige huid door schade die van buitenaf veroorzaakt wordt.

Behandeling

Een rimpel is als het ware een lokale dunne plek in de huid. Het ligt dan ook voor de hand dat de rimpel verdwijnt wanneer de dunne plek in de huid via inspuiting(en) kan worden opgevuld. Dit is dan ook precies wat er gebeurt met injectietherapie. Ook het deels uitschakelen van de onderliggende spieren (Botox) is een mogelijkheid waarbij voorkomen wordt dat de huid steeds op dezelfde plaats wordt gevouwen. Afhankelijk van het gekozen product wordt de filler in de huid of vlak onder de huid ingespoten door middel van meerdere prikjes met een fijn naaldje. Sommige delen van het gezicht zijn gevoeliger dan andere. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om een goed resultaat te bereiken. Dit is uiteraard afhankelijk van de diepte en de uitgebreidheid van de rimpels en de keuze van het product. Niet alle rimpels kunnen goed behandeld worden met deze technieken.

Vormen van injectietherapie

Heel lang is er gezocht naar de meest effectieve technieken en materialen (fillers) om in te spuiten. Er zijn dan ook verschillende doeltreffende behandelingen mogelijk met diverse middelen.

Echter, niet elke rimpel is hetzelfde. De kraaienpootjes naast de ogen zijn anders dan de fronsrimpels in het voorhoofd en boven de neus; de fijne rimpeltjes in de lippen worden anders behandeld dan de groeven tussen neus en mond. En de oppervlakkige lijntjes bij een jeugdig persoon vragen een andere aanpak dan de diepe rimpels bij een ouder iemand.

Botox
Botox®(botuline toxine) kan mimiekrimpels op het voorhoofd, boven de neus en rond de ogen (kraaienpootjes) verzachten of zelfs helemaal laten verdwijnen. Het verdwijnen van fronsrimpels geeft behalve een glad resultaat ook een prettig ontspannen en daardoor open uitdrukking aan het gezicht. Het middel wordt rechtstreeks in de spier gespoten en het effect is na enkele dagen merkbaar, na een week optimaal en na vier tot zes maanden uitgewerkt. Bij herhaling van een behandeling blijft Botox meestal langer effectief. Botox is geen filler maar een stof die de mimische spieren verslapt en uiteindelijk helemaal uit het lichaam verdwijnt. Bij een Botox inspuiting is een verdoving niet nodig. De injectienaald die hiervoor wordt gebruikt is heel fijn en zorgt slechts voor het gevoel van een speldenprikje. Het kan ook een positief effect hebben op hoofdpijnklachten.

Risico’s

Bij fillers en vulmiddelen is een lichte huidreactie vlak na de behandeling normaal, hoewel soms ook een forsere zwelling kan optreden. Beide zijn meestal na enkele dagen verdwenen. Als het materiaal niet helemaal gelijkmatig is verspreid omdat de huid niet overal even dik is, kan soms een klein bolletje worden gevoeld. Dit kunt u door lichte massage zelf verhelpen.

Hoewel het risico op allergische reacties klein is, blijft de mogelijkheid bestaan. Een allergische reactie kan zich uiten als roodheid met jeuk en soms als pijn of een gloeiend gevoel in de behandelde plek. Als een dergelijke reactie optreedt, neem dan vooral contact op met uw behandelend plastisch chirurg omdat behandeling hiervan nodig is. Ook bestaat er bij elke filler een zeer kleine kans op afweerreacties door het lichaam, zoals een plaatselijke ontsteking op de injectieplaats. Deze reacties zijn uiterst zeldzaam.

Na de behandeling

Vlak na de behandeling is de huid ter plaatse wat rood. De prikgaatjes kunnen zichtbaar zijn. Dit duurt meestal slechts enkele uren. Wij raden u aan om de behandelde plek een half uurtje te koelen.

Kosten

De kosten van een rimpelbehandeling zijn afhankelijk van de keuze van het materiaal, het aantal behandelingen en de hoeveelheid gebruikt materiaal.