Borstlifting

Wanneer de borsten na een zwangerschap of door sterke vermagering kleiner worden, kan het voorkomen dat de huid niet elastisch genoeg is om zich aan te passen aan het verminderde volume. De borsten zitten dan ‘te ruim in het vel’ en gaan hangen. Ook de leeftijd heeft invloed op het model van de borsten, na het dertigste levensjaar begint de huid immers te verslappen. Dit is een natuurlijk proces. Door operatief het huidoverschot weg te nemen en tegelijkertijd de borstklier weer in model te brengen, ontstaat weer een stevigere borst. Desgewenst kan deze ingreep worden gecombineerd met een borstvergroting, waarbij inwendige protheses in de borsten worden geplaatst.

Behandeling

Bij een borstlifting verandert het volume omdat alleen huid wordt weggehaald. De cupmaat kan wel veranderen omdat de borst hoger op de borstkast komt te zitten. Een bestaand verschil in grootte tussen de linker- en rechterborst kan eventueel meteen worden gecorrigeerd: van de grootste borst wordt dan, behalve huid, ook een stukje borstweefsel weggehaald. Bij een borstlifting wordt geen correctie verricht van het overtollig weefsel dat bij sommige vrouwen van de oksel doorloopt naar de rug.

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg op uw borsten het operatiepatroon af. De operatie gebeurt onder algehele narcose en duurt ruim anderhalf uur. De borsten worden opgespoten met een verdovingsvloeistof en u krijgt uit voorzorg antibiotica toegediend. Bij de operatie wordt de tepel naar boven verplaatst en wordt een deel van de huid onder de borst weggenomen. Het borstweefsel zelf wordt opnieuw in model gebracht en tevens omhoog verplaatst. Als de borst ook vergroot wordt, brengt de plastisch chirurg een prothese aan onder de borstklier of onder de borstspier. Wanneer de borst juist verkleind moet worden, wordt een (klein) deel van de borstklier weggenomen.

Kiest u ervoor om de borst eveneens te vergroten, realiseert u zich dan dat de borsten weer sneller kunnen gaan hangen naarmate de prothesen zwaarden worden.

Er zijn drie behandelmogelijkheden:

  1. De minst storende plaats voor het litteken is dan langs de rand van de tepelhof, in cirkelvorm. De huid wordt wel over een bepaalde afstand losgemaakt om het model van de borst te kunnen verbeteren, maar dit is aan de buitenkant niet te zien. De huid wordt rondom de tepelhof weggenomen en als het ware weer ‘gerimpeld’. De eerste weken na de operatie is dit rimpelen meestal te zien, maar na verloop van tijd trekt dit weg.
  2. Meer huidoverschot
    Bij meer huidoverschot moet meer huid worden verwijderd, waardoor extra littekens ontstaan. Er loopt dan een litteken verticaal van onder de tepel naar beneden, tot in de plooi onder de borst.
  3. Fors huidoverschot
    Bij fors huidoverschot moet ook huid aan de onderzijde van de borst worden weggehaald. Het litteken wordt dan ankervormig: het loopt rond de tepelhof, verticaal onder het midden van de tepelhof en horizontaal in de plooi onder de borst.

Voor en na de ingreep worden foto’s van de borsten gemaakt om zo het resultaat goed te kunnen beoordelen.

Na de behandeling

Na de behandeling moet u gedurende drie weken dag en nacht een sportbeha dragen. Daarna draagt u de sportbeha nog drie weken overdag. Autorijden en fietsen mag u na twee weken weer. Daarnaast raden we aan om de eerste zes weken niet te sporten, zwaar te tillen of zwaar werk te verrichten. Na zes weken kunt u alles weer doen.

Vergoeding

Een borstlift wordt bijna nooit vergoed door de zorgverzekeraar. De eisen die de zorgverzekeraar stelt om voor vergoeding in aanmerking te komen, kunt u kijken op www.zorginstituutnederland.nl. Komt u niet voor vergoeding in aanmerking dan kunt u de operatie voor eigen kosten laten uitvoeren.

Folders

Borstlifting