Borstreconstructie

Het verwijderen van een borst is voor een vrouw een emotioneel moment. Aan de ene kant geeft het de mogelijkheid tot genezing of het voorkomen van een kwaadaardig proces. Anderzijds wordt een belangrijk deel van het lichaam verwijderd en/of verminkt.

Uitgebreid psychologisch onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat een reconstructie meteen na een amputatie, een belangrijke factor is om de verwerking van het hebben van borstkanker te verbeteren. Er zijn verschillende mogelijkheden na verwijdering van de borst:

Behandeling

Uitwendige borstprothese
U kunt de verwijderde borst ‘vervangen’ door een prothese die u los in de bh draagt. Het voordeel van deze mogelijkheid is dat er geen operaties meer nodig zijn. Nadeel is dat de prothese nooit onderdeel uitmaakt van het lichaam; het blijft een hulpmiddel. Als u een grote borst heeft, is een grote en zware uitwendige prothese nodig om symmetrie te verkrijgen. Het is dan ook mogelijk om de gezonde borst te verkleinen, zodat een minder grote uitwendige prothese noodzakelijk is.

Borstreconstructie
De plastisch chirurg kan de borst reconstrueren tijdens dezelfde operatie als de verwijdering van de borst(en) of in een later stadium.

Directe reconstructie
Een directe borstreconstructie is bijna altijd mogelijk, maar niet altijd verstandig als er een bestraling moet volgen. Een voordeel van een directe reconstructie is dat als u ontwaakt uit de narcose, het reconstructieproces al begonnen is. Zo vermijdt u de nare ervaring om bij het ontwaken slechts één of zelfs geen borsten te hebben, wanneer beide borsten verwijderd moeten worden. Ook een extra operatie blijft bespaard.

Reconstructie in later stadium (secundaire reconstructie)
Bij een reconstructie in een later stadium gunt u zichzelf meer tijd, om goed en weloverwogen een beslissing te nemen. U kunt zich eventueel eerst volledig concentreren op de nabehandeling, zoals bestraling en chemotherapie. Een nadeel van een reconstructie in een later stadium is de extra psychische belasting. Er wordt niet meteen aan een oplossing gewerkt om de verloren borst te herstellen. Verder is er een extra operatie en bijbehorende hersteltijd nodig vergeleken met een directe reconstructie.

Correcties na een borstsparende operatie
Bij een borstsparende operatie denkt u misschien niet meteen aan een reconstructie. De borst is er dan immers nog. Toch wordt soms een flink deel van de borst weggenomen op de plek waar de tumor zat. Ook dit kan de plastisch chirurg corrigeren door borstweefsel en soms de tepel te verplaatsen. 

Lipofilling
Lipofilling of lipostructure is een techniek waarbij met behulp van eigen lichaamsvet (verkregen door liposuctie) defecten en/of verharde bestraalde borsten kunnen worden behandeld. In het vet zitten stamcellen en groeifactoren die, na een bepaalde bereiding, de slechte doorbloeding van het bestraalde en vaak ingedeukte borstweefsel verbetert. Hierdoor kunnen de borsten weer zachter worden en defecten worden opgevuld.

Meer informatie over de verschillende vormen van borstreconstructies vindt u in onze patiëntfolder. Na een borstreconstructie kunt u de tepel ‘herstellen’ door middel van een tatoeage.

Kosten

Een borstreconstructie wordt door uw ziektekostenverzekering vergoed.