Oorcorrectie
Afstaande oren, ook flaporen genoemd, komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeen-skelet van de oorschelp.
In principe kan bij iedereen waarbij de oren te ver van het hoofd staan een correctie worden uitgevoerd. De stand van uw oren zal duidelijk verbeteren en de oren komen in een meer natuurlijke stand te staan. Verwacht echter geen volledig ‘perfecte’ oren. Een volledige symmetrie (gelijkheid) is vrijwel onmogelijk. De operatie laat een onopvallend litteken achter uw oor na.
Behandeling
De behandeling vindt meestal onder narcose plaats. De specialist maakt aan de achterkant van het oor een kleine snee in de huid. Via deze snee wordt het kraakbenige skelet van het oor gecorrigeerd, waarna de overtollige huid weggesneden wordt. Hierna wordt de huid weer gehecht.
Risico’s
Een specifieke complicatie die kan optreden bij correctie van afstaande oren is het ontstaan van een afwijkende vorm van het oor als het kraakbeen geïnfecteerd raakt. Zoals boven vermeld kan het zijn dat na de operatie een verschil bestaat tussen linker- en rechteroor, dat later nog eens operatieve correctie behoeft.
Na de behandeling
Na de ingreep krijgt u een tulbandverband om. Dit moet blijven zitten tot de controle, die na zeven tot tien dagen plaatsvindt op de polikliniek plastische chirurgie. Na deze controle is het verstandig de littekens twee maal daags met littekencrème in te smeren. Daarna moet u ’s nachts nog 2 tot 3 weken een zelf aan te schaffen haarband (skiband) over de oren dragen. De oren kunnen gedurende enkele weken gezwollen en verkleurd zijn.
Kosten
Een operatie ter correctie van afstaande oren en de kosten van eventuele complicaties worden meestal niet vergoed door uw ziektekostenverzekering (uitzondering: kinderen tot 12 jaar).