Tepeltatoeage na borstreconstructie

Na een borstreconstructie is het mogelijk om een tepeltatoeage te laten plaatsen. Dit kan ongeveer drie maanden na de borstreconstructie. De tepeltatoeage is de laatste stap van de borstreconstructie en heeft als doel de ‘uiterlijke’ kwaliteit te verbeteren.

Behandeling

De behandeling wordt gedaan op de polikliniek plastische chirurgie door een dermatograaf. De grootte, kleur en plaats van de tatoeage wordt dan meteen bepaald. Welke met een huidstift afgetekend wordt. Met naaldjes wordt een huidvriendelijke pigmentvloeistof onder de huid aangebracht. Dit is niet vervelend. Mocht het wel pijnlijk zijn, dan wordt extra verdoving onder de huid gebracht. De behandeling duurt ongeveer zestig minuten. De tatoeage wordt na afloop bedekt met vette gaasjes en verband. Na de behandeling kunt u gewoon zelfstandig naar huis.

Resultaat

Na het zetten van de tatoeage lijkt de kleur van de tepel en tepelhof donkerder dan de uiteindelijk gekozen kleur. Dit komt doordat de dode hoornlaag van de opperhuis veel pigment opzuigt. Deze laag schilfert binnen twee weken af.

Na vier werken worden de tepel en tepelhof nog een keer getatoeëerd om de kleur te versterken of wat te wijzigen. Deze kan tot zes weken na de tatoeage nog lichter worden. Vaak wordt de behandeling in meerdere keren, met een tussenpoos van zes weken, uitgevoerd om de juiste kleur te verkrijgen.

Risico’s

Omdat er een schaafwondje ontstaat na het tatoeëren, bestaat er een kleine kans op ontsteking. In zeldzame gevallen reageert u allergisch op de gebruikte pigment kleurstoffen.

Kosten

De kosten van de tatoeage worden in principe vergoed door uw zorgverzekeraar.

Folders

Tepeltatoeage