Wenkbrauwlift

Het komt regelmatig voor dat mensen last hebben van huidoverschot van de bovenoogleden. Veel voorkomende klachten hierbij zijn een moe en zwaar gevoel in de ogen, problemen bij het televisie kijken en lezen. Ook kan het gezichtsveld beperkt worden. Bij nader onderzoek kan de oorzaak hiervan mede gelegen zijn in een te lage stand van de wenkbrauwen. Hierdoor wordt de huid van de bovenoogleden als het ware naar beneden gedrukt, zodat het lijkt alsof daar huid te veel is.

Als de wenkbrauwen een lage positie hebben, heeft een ooglidcorrectie alléén weinig zin en treedt er soms geen verbetering op. Beter is om eerst de oorzaak van de afwijking, de lage positie van de wenkbrauwen, te corrigeren en daarna een eventueel resterend huidoverschot bij de bovenoogleden te verwijderen. Meestal kan dit tegelijkertijd, maar soms is het nodig dit in twee afzonderlijke operaties te doen.

Behandeling

Vlak voor de operatie, tekent de plastisch chirurg nauwkeurig de huidsneden en andere markeringspunten met viltstift op het voorhoofd aan. Via een zestal kleine sneetjes in de behaarde hoofdhuid wordt een klein buisje met daarin een camera ingebracht. Hiermee kan de plastisch chirurg het operatiegebied van buitenaf goed zien.

Hierna wordt de huid van het voorhoofd gelift en vastgemaakt aan kleine (oplosbare) schroefjes onder de huid. De sneetjes worden dichtgemaakt met hechtingen of nietjes. Aan het einde van de operatie wordt het voorhoofd ingezwachteld.

De operatie wordt meestal onder volledige narcose uitgevoerd en duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Na de behandeling

Na ongeveer een week worden de hechtingen of nietjes verwijderd op de polikliniek plastische chirurgie. De littekentjes genezen bijna altijd onopvallend. De eerste tijd kan behalve zwelling van de oogleden, ook een zwelling van het voorhoofd aanwezig zijn. Licht nalekken van de wonden en verschil in zwelling van de oogleden en het voorhoofd, in het begin, is normaal. Ook kan gedurende enkele weken een strak gevoel van het voorhoofd bestaan. Verder is het gevoel van voorhoofd en behaarde hoofd tijdelijk veranderd. Het normale gevoel in het voorhoofd komt als eerste terug. Ter plaatse van de behaarde hoofdhuid kunt u geruime tijd een dof, jeukend of stekend gevoel hebben.

Risico’s

Ter plaatse van de sneetjes in het behaarde hoofd kan kaalheid optreden. Na een wenkbrauwlift kan het voorkomen dat de wenkbrauwen blijvend asymmetrisch zijn. Ook kan door de operatie tijdelijk of blijvend uitval van de aangezichtszenuw optreden.

Kosten

Bij duidelijke klachten en belemmering van het gezichtsveld worden de kosten van een wenkbrauwlift soms door de ziektekostenverzekering vergoed. Als u om cosmetische redenen een dergelijke ingreep wenst, worden de kosten van de operatie en de kosten van eventuele complicaties niet door de verzekering vergoed.