11 juli 2015

Geen reden voor vervanging Silimed borstimplantaten

Op siliconen borstimplantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed zijn deeltjes aangetroffen die daar niet thuishoren. Het betreft onder meer minerale vezels van glaswol en steenwol. Het risico van de deeltjes voor de gezondheid van mensen met deze implantaten is minimaal. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Europese toezichthouders. Er is geen reden om implantaten te verwijderen. Het risico van verwijderen is groter dan het geschatte gezondheidsrisico van de deeltjes.

Waarom dit onderzoek?
De notified body TÜV SÜD Product Service GmbH is verantwoordelijk voor de Europese toelating (CE-certificaat) van de medische hulpmiddelen van Silimed. TÜV SÜD heeft vorig jaar een inspectie uitgevoerd bij Silimed. Daarbij zijn deeltjes gevonden op het oppervlak van de borstimplantaten. Vervolgens heeft de notified body in september 2015 het CE-certificaat van Silimed geschorst. De inspectie heeft samen met Europese toezichthouders het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd onderzoek te doen naar de risico’s die de deeltjes voor de gezondheid kunnen hebben.

Belangrijkste resultaten
Uit het onderzoek bleek dat er minerale vezels op de implantaten zijn gevonden. Dat zijn vezels die door de mens worden gemaakt, zoals steenwol en glaswol. In het Engels heten deze vezels ‘Man-made mineral fibers’, afgekort als MMMF. Om het risico van de deeltjes in te schatten is een Europese groep experts samengesteld. De gevonden hoeveelheid aanwezige MMMFs is niet groot. In de slechtst denkbare situatie bestaat er een kans op een verhoogd risico op gezondheidsschade van 1 op 1 miljoen.

Advies
Europese experts concluderen dat er geen reden is voor vrouwen om de borstimplantaten te laten verwijderen. Het risico van de operatie voor het verwijderen van borstimplantaten is groter dan het geschatte gezondheidsrisico’s van MMMFs.