Kinder- en jeugdpsychologie

Zorg voor vrouw, moeder en kind

Medische kinder- en jeugdpsychologie bevindt zich in het Vrouw Moeder Kind-centrum (VMK) van het Máxima MC. In dit centrum wordt één aspect steeds goed voor ogen gehouden: het gezin staat centraal. Dit betekent concreet dat de zieke zuigeling niet meer gescheiden wordt van de moeder indien dit medisch verantwoord is. De betrokken specialismen, waaronder kindergeneeskunde en de medische kinder- en jeugdpsychologie werken nog intensiever samen.

Verwijzing

U kunt alleen een afspraak maken bij een medisch kinder- en jeugdpsycholoog als u daarvoor een verwijzing hebt gekregen van de behandelend specialist van uw kind in ons ziekenhuis. U kunt dus niet zelf een afspraak maken en ook niet verwezen worden door de huisarts.

Wanneer gaat uw kind naar een kinder- en jeugdpsycholoog?

Medische kinder- en jeugdpsychologie is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van kinderen en jeugdigen met lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn. Hulpvragen die passend zijn binnen de medische kinder- en jeugdpsychologie betreffen onder andere:

  • Vragen omtrent het ontwikkelingsniveau van een kind, bij samenhang met medische problematiek;
  • Onderzoek en behandeling van onbegrepen aanhoudende lichamelijke klachten (zoals buikpijn, hoofdpijn en chronische vermoeidheid);
  • Onderzoek en behandeling bij neurologische aandoeningen;
  • Onderzoek en behandeling van functiestoornissen (zoals eetproblematiek, zindelijkheidsproblematiek en slaap- of huilproblemen);
  • Behandeling van kinderen met ziektegerelateerde klachten, zoals acceptatieproblematiek, angst voor medische handelingen of het niet willen innemen van medicatie;
  • Voorbereiding en nazorg bij kinderen die een ingrijpende operatie of behandeling ondergaan;
  • Behandeling van medisch trauma;
  • Begeleiding van ouders waarvan kinderen direct na de geboorte opgenomen zijn in het ziekenhuis;
  • Begeleiding van zwangere vrouwen waarbij er sprake is van medische complicaties;
  • Screening van te vroeg geboren kinderen en ouderbegeleiding hierbij.

Kennismaking

Voor het intakegesprek met de psycholoog worden bij kinderen jonger dan zestien jaar, standaard beide ouder(s) of verzorger(s)/voogd uitgenodigd met of zonder kind, afhankelijk van de leeftijd en/of het ziektebeeld van het kind. In de uitnodiging wordt gevraagd om schriftelijke toestemming van beide ouders. Als één van de ouders geen ouderlijke macht heeft, is toestemming van deze ouder niet nodig. Wel wordt dan gevraagd om een uittreksel hiervan uit het gezagsregister, dat bij iedere rechtbank kan worden opgevraagd. Bij kinderen van zestien jaar en ouder is er geen toestemming van ouder(s) nodig.

Tijdens het intakegesprek wordt kennis gemaakt en wordt de hulpvraag doorgenomen. Zo wordt een beeld gevormd over wat er aan hulp wenselijk en passend is en kan worden nagedacht over het vervolg. Het kan zijn dat er nog een extra gesprek nodig is om bovenstaande goed duidelijk te krijgen. Soms kan er direct gestart worden met een behandeling, soms is nog meer onderzoek gewenst en soms blijkt behandeling buiten het ziekenhuis een beter passende optie bij de problematiek.

Onderzoek

De psycholoog probeert een zo volledig mogelijk beeld van de mogelijkheden en de problemen van uw kind te krijgen. Dit gebeurt door het intakegesprek met u als ouders, een gesprek met het kind en in een aantal gevallen door het afnemen van onderzoek middels psychologische tests en/of een spelobservatie.
Het onderzoek kan onder andere bestaan uit een intelligentietest, een ontwikkelingstest of bijvoorbeeld geheugen- en aandachtstaken. Soms vindt een persoonlijkheidsonderzoek plaats om meer zicht te krijgen op de sociaal-emotionele ontwikkeling van uw kind. Het testmateriaal is afgestemd op het niveau en de leeftijd van het kind en bestaat uit spelmateriaal, vragen en opdrachten. De meeste kinderen hebben plezier in het psychologisch onderzoek. Meestal ervaren ze het contact en de aandacht die ze krijgen als positief. Ook kan u als ouder(s)/voogd gevraagd worden een aantal vragenlijsten in te vullen over uw kind.

De uitkomsten van het onderzoek bespreken we met u en indien wenselijk, of wanneer de leeftijd het toelaat, ook met uw kind. Wanneer behandeling nodig is, wordt besproken of deze plaats kan vinden binnen de afdeling medische psychologie of dat uw kind hiervoor dient te worden doorverwezen naar een andere instelling.

Behandeling

Wanneer behandeling plaatsvindt op de afdeling medische psychologie bespreken we met u en uw kind waaruit deze behandeling bestaat. Soms worden de problemen van uw kind via u als ouder(s)/ verzorger(s)/voogd aangepakt, wat betekent dat er een aantal gesprekken met u plaatsvindt. Bij oudere kinderen werken we vaak met het kind zelf. Meestal zijn er daarnaast ook gesprekken met de ouders of met kind en ouder(s)/verzorger(s)/voogd gezamenlijk.

Bij de behandeling van kinderen wordt gebruik gemaakt van materiaal en technieken die passen bij het ontwikkelingsniveau van het kind. Ook huiswerkopdrachten kunnen een onderdeel van de behandeling zijn. In het ziekenhuis vinden in het algemeen kortdurende behandelingen plaats.

Ervaringsverhaal

Lees hier het ervaringsverhaal van Joris Houbraken