‘Elke week ging hij een stapje vooruit’

‘Elke week ging hij een stapje vooruit’

De inmiddels 4-jarige Joris Houbraken weigert lange tijd om op zijn potje te plassen. Na veel onzekerheid wordt hij doorverwezen naar de afdeling psychologie van Máxima MC en blijkt dat hij plasangst heeft. Terwijl Joris vrolijk met zijn tractoren speelt en trots zijn welverdiende spiderman-stickers laat zien, vertelt moeder Mieke zijn verhaal.

“Al vanaf zijn geboorte heeft Joris complicaties gehad: van een navelbreuk tot een operatie aan zijn balletjes. Hij heeft veel meegemaakt. Toen we dachten dat deze periode voorbij was, bleek dat Joris moeilijkheden had met plassen. Waarschijnlijk is hij erg geschrokken van die operatie.”
“Joris was overal wat later mee, zo ook met lopen. We dachten dat dit erbij hoorde. Met de arts van MMC spraken we af om terug te komen als hij op 3,5-jarige leeftijd nog niet zindelijk was. Dat moment kwam. We werden toen doorverwezen naar een psycholoog van MMC en dat was wel schrikken. Ik dacht: er is toch niets mis met hem?”

“De psycholoog van MMC gaf ons advies voor thuis, waar we in alle rust konden oefenen. Het proces begon met drie keer per dag op het potje zitten, met kleren aan. Daarna ging er steeds een kledingstuk uit. Elke week ging hij een stapje vooruit en mocht hij een mooie sticker uitkiezen. Uiteindelijk moest er ook geplast worden. Het proces heeft in totaal een half jaar geduurd. Inmiddels gaat alles goed, zelfs ’s nachts draagt hij geen luier meer. Het was een grote stap voor hem om naar de basisschool te gaan, maar ook hier wilde hij het zonder luier proberen. Heel trots zei hij: ‘ik hoef geen luier meer’.”

“Sinds Joris geboren is, komen we met regelmaat in Máxima MC. Natuurlijk had ik dat liever anders gezien. Het moment waarop we opnieuw in die molen terechtkwamen voor zijn plasangst, was erg heftig. Gelukkig was iedereen binnen MMC altijd begripvol en zijn we enorm goed geholpen. Joris werd rustig en in stappen behandeld, dat was fijn om te zien. De psycholoog van MMC heeft het erg goed gedaan. Ze knutselde op de laatste afspraak nog een diploma met hem.”

Meer ervaringen