31 oktober 2018

Dipje of depressie?

Dipje of depressie?

Langdurige stress op je werk, problemen thuis, droevig door het slechte weer buiten. Soms wordt het allemaal even te veel. Maar is het nou een dipje, of een depressie?

Het grote verschil tussen de twee is volgens klinisch psycholoog Barbara Tonino dat iedereen wel eens een dipje kan krijgen. Bij een depressie kan men zich niet over de sombere gevoelens heen zetten. “Mensen voelen zich dan leeg. Een belangrijk symptoom is dat mensen hun interesse en plezier verliezen.”

Wat maakt het verschil met een dipje?

Tonino: “Er is sprake van een depressie wanneer de symptomen minstens twee weken aanhouden. Dit ontstaat vaak door een opeenstapeling van problemen. Een andere reden is een verstoring van de neurotransmitters in de hersenen. Deze stoffen zorgen voor de communicatie tussen hersencellen. Ook zijn sommige mensen gevoelig voor depressie.”

Herfst

Er bestaat een echte herfst- of winterdepressie. Doordat er te weinig licht op het netvlies komt, worden bepaalde stoffen in de hersenen minder aangemaakt. “Mensen zijn in dat geval moe, gaan meer eten en trekken zich terug uit het sociale leven. Naast een depressie kan de herfst zorgen voor de zogenaamde herfstblues. Bij deze dip gaat alles wat lastiger en zijn mensen erg moe.”

Hulp

“Zoek hulp wanneer de klachten aanhouden en het je functioneren in de weg staat”, aldus Tonino. De huisarts kan een verwijzing geven voor verdere hulp. “Zelf kun je zorgen dat je genoeg daglicht krijgt door veel naar buiten te gaan. Ook helpt het om te blijven bewegen en om dingen te doen waar je wel plezier in hebt.”