Fibromyalgie

Fibromyalgie syndroom (FMS) betekent letterlijk: pijn in de spieren en het bindweefsel. Bij fibromyalgie heb je chronische pijn in je spieren en bindweefsel, maar er is geen schade of ontsteking. De oorzaak is nog niet bekend. De aandoening is niet te genezen en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen

Bekende symptomen van fibromyalgie zijn:

  • Pijn
    Veel mensen met fibromyalgie beschrijven de pijn als de spierpijn die je kunt hebben bij een zware griep. Het verschil is dat deze pijn niet na een paar dagen verdwijnt, maar elke dag aanwezig is.

  • (Chronische) vermoeidheid en slaapproblemen

  • Stijfheid
    De gewrichten en/of spieren kunnen stijf aanvoelen, vooral ’s ochtends.

  • Verminderde kracht in de spieren

  • Darmklachten
    Buikpijn, darmkrampen en prikkelbare darm (PDS) komen vaak voor.

  • Hoofdpijn, waaronder migraine

  • Stemmingswisselingen
    Pijn en vermoeidheid kunnen je humeur beïnvloeden, wat kan leiden tot stemmingswisselingen. Mensen met fibromyalgie hebben vaak last van depressieve gevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en angst.

Oorzaak

De oorzaak van fibromyalgie is nog niet precies bekend, maar men denkt dat het komt door prikkels van pijn die slecht of niet goed worden afgeremd vanuit de hersenen naar de spieren. Ook hormonen kunnen hierbij een rol spelen.

Onderzoek

Het stellen van de diagnose fibromyalgie is soms moeilijk. Er zijn bepaalde criteria, zoals een fibromyalgie scorelijst, die kunnen helpen bij de diagnose.  Röntgen– of bloedonderzoek en andere onderzoeken worden vaak gedaan om andere ziektes uit te sluiten. Deze onderzoeken laten echter geen afwijkingen zien bij fibromyalgie. Meestal stelt de arts de diagnose op basis van uw klachten en lichamelijk onderzoek.

Behandeling

 
Fibromyalgie is niet te genezen. De behandeling richt zich op het verminderen van de klachten. Dit gebeurt door middel van beweging, spiertraining en het aanleren van een goede lichaamshouding, bij voorkeur met een therapeut die aangesloten is bij het Landelijk Netwerk Chronische Pijn. Het is ook belangrijk om te leren hoe je energie en activiteiten goed kunt doseren, eventueel samen met een ergotherapeut. Cognitieve gedragstherapie of mindfulness kunnen helpen om de klachten te verminderen.

Het is goed om te weten dat medicatie meestal weinig tot geen effect heeft bij fibromyalgie. In sommige gevallen kan medicatie, zoals paracetamol of amitriptyline, de pijn iets dragelijker maken en helpen voor een betere nachtrust.

Meer informatie

Over fibromyalgie is veel informatie te vinden op onder andere internet. Om u op weg te helpen hebben wij voor u een selectie gemaakt van zinvolle informatie.

Op de website van reuma.nl  https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/fibromyalgie vind u meer informatie over de diagnose. Ook op de website van Reumazorgnederland (RZN) vind u meer informatie over de diagnose maar tevens veel informatieve filmpjes over de omgaan met fibromyalgie, leefstijl en diverse filmpjes over fibromyalgie. https://reumazorgnederland.nl/fibromyalgie-diagnose/

 en de patiëntenvereniging vindt u meer informatie over de aandoening, maar ook over specifieke onderwerpen als Mannen met fibromyalgie; onbegrip bij fibromyalgie en de cursus ” sterk met pijn”.

Hier vindt u meer informatie over;