Infectieuze artritis

Als een gewrichtsontsteking (artritis) wordt veroorzaakt door een infectie met een bacterie spreken we van infectieuze of bacteriële artritis. Een bacterie of ander micro-organisme is dan uw gewricht binnengedrongen.

Uw lichaam reageert op de binnengedrongen bacterie met een afweerreactie. Bij deze reactie komen antistoffen of afweerstoffen en witte bloedcellen via de bloedbaan het gewricht binnen. Ze moeten de bacterie of het micro-organisme doden. Na afloop blijven afvalstoffen, zoals dode cellen, in het gewricht achter. Hierdoor ontstaat pus.

Symptomen

Een bacteriële artritis komt meestal voor in één of enkele gewrichten. Vaak zijn dit de grote gewrichten zoals de knie en minder vaak de schouder, pols, heup en elleboog. De symptomen beginnen plotseling en zijn:

  • Stijfheid;
  • Aanraken doet pijn;
  • Bewegen gaat moeilijker;
  • Het gewricht wordt rood en voelt warm aan;
  • Er is een zwelling zichtbaar;
  • Soms is er sprake van koorts.

Bij enkele ziektebeelden, zoals TBC, ontstaan de klachten van een infectieuze artritis geleidelijk en zijn ze minder heftig. Dan is er sprake van een chronisch verloop.

Oorzaak

Een bacterie of ander micro-organisme is het gewricht via de bloedbaan binnengedrongen, bijvoorbeeld via een wond(je). Ook andere virussen of ziektes kunnen ten grondslag liggen, zoals de geslachtsziekte gonorroe, de ziekte van Lyme, mazelen en hepatitis B.

Onderzoek

De arts haalt met een naald vocht uit het ontstoken gewricht. Dit vocht wordt onderzocht op bacteriën en witte bloedcellen. Daarnaast kan het bloed onderzocht worden op bacteriën.

Behandeling

Een snelle behandeling van een infectieuze artritis is belangrijk. Anders kan de ontsteking het kraakbeen en het bot beschadigen. De behandeling bestaat in eerste instantie uit het voorschrijven van antibiotica. Vaak wordt ook een chirurg gevraagd om mee te kijken. Soms is het nodig om een gewricht schoon te spoelen op de operatiekamer.

Wilt u meer weten over bacteriële artritis ? Kijk dan op de website van ReumaNederland.nl.