Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is één van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma. Bij RA is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor er chronische ontstekingen in de gewrichten ontstaan.

Symptomen

Reumatoïde artritis verloopt zeer grillig. Kenmerkend zijn pijn en zwelling van het ontstoken gewricht en verlies aan kracht en beweeglijkheid. Op den duur kunnen gewrichtsontstekingen leiden tot permanente beschadiging van het kraakbeen en het bot.

De ziekte komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal tussen het veertigste en vijftigste levensjaar.

Oorzaak

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Waarom dit gebeurt, is niet duidelijk.

Onderzoek

De reumatoloog stelt de diagnose op basis van uw klachten, lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek.

Behandeling

Een tijdige behandeling met een ontstekingsremmend medicijn (DMARD) kan het ziekteproces aanzienlijk afremmen en soms zelf helemaal tot rust brengen. Verder zijn een goede balans tussen rust en verantwoord bewegen belangrijk om minder last te hebben van pijn en stijfheid. De reumatoloog kan u hiervoor verwijzen naar een fysiotherapeut.

Wilt u meer weten over reumatoïde artritis ? Kijk dan op de website van ReumaNederland.nl.

Video