Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is één van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma. Bij RA is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor er chronische ontstekingen in de gewrichten ontstaan.

In deze korte film wordt u meer verteld over reumatoïde artritis. U kunt ook dit geluidsfragment beluisteren.

In het volgende geluidsfragment leggen we u uit wat we bedoelen met artritis of gewrichtsontsteking.

 

Symptomen

Reumatoïde artritis verloopt zeer grillig. Kenmerkend zijn pijn en zwelling van het ontstoken gewricht en verlies aan kracht en beweeglijkheid. Op den duur kunnen gewrichtsontstekingen leiden tot permanente beschadiging van het kraakbeen en het bot.

De ziekte komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal tussen het veertigste en vijftigste levensjaar.

Oorzaak

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Waarom dit gebeurt, is niet duidelijk.

 

Onderzoek

De reumatoloog stelt de diagnose op basis van uw klachten, lichamelijk en bloedonderzoek soms aangevuld met beeldvormend onderzoek.

Behandeling

De klachten bij reumatische aandoeningen worden onder andere behandeld met een ontstekingsremmend medicijn (DMARD) , zij kunnen het ziekteproces aanzienlijk afremmen en soms zelf helemaal tot rust brengen. Verder zijn een goede balans tussen rust en verantwoord bewegen belangrijk om minder last te hebben van pijn en stijfheid.  Uw behandelaar kan u hiervoor verwijzen naar een fysiotherapeut.

Meer informatie over de medicijnen krijgt u van uw voorschrijver en apotheker. Ook hier vindt u meer informatie over de meest gebruikte middelen en de behandelstrategie bij reumatoide artritis .

Het meest gebruikte medicijn is methotrexaat.  Soms worden biologicals of JAK-remmers ingezet.Welk medicament bij u wordt gestart is afhankelijk van verschillende factoren zoals aard en ernst van de aandoening, andere medicatie die u gebruikt of aandoeningen die u heeft, of er al dan niet een kinderwens bestaat enzovoort. De keuze wordt in overleg met u bepaald door uw behandelaar. U kunt als voorbereiding hierop gebruik maken van de keuzehulp .

Wilt u meer weten over reumatoïde artritis ?

Kijk dan op de website van ReumaNederland.nl. Of  Reuma.nl dit is een ontmoetingsplek met informatie, kennis en verhalen over leven met reuma.