Syndroom van Sjögren

Het syndroom van Sjögren is een chronische ziekte waarbij klieren, met name traan- en speekselklieren, ontstoken raken. Hierdoor ontstaan klachten als droge ogen en een droge mond. Het syndroom is een reumatische aandoening: ook vermoeidheid en gewrichtsklachten komen veel voor.

Symptomen

Er zijn twee symptomen die alle patiënten met Sjögren ervaren, namelijk droge ogen en een droge mond. Hierdoor kunnen de ogen ook branderig en jeukerig aanvoelen. Een droge mond is lastig bij slikken, eten en praten en kan ook klachten geven zoals een branderig gevoel, gesprongen lippen, versneld tandbederf en schimmelinfecties in de mond.

Andere veelvoorkomende symptomen van Sjögren zijn:

 • Ernstige vermoeidheid
 • Droge vagina
 • Droge huid
 • Fenomeen van Raynaud (plotseling verkleuren van vingers en/of tenen bij blootstelling aan koud of emotie)
 • Pijnlijke en/of ontstoken gewrichten
 • Ontstekingen of andere klachten aan inwendige organen

Oorzaak

Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat het afweersysteem niet alleen indringers, maar ook de eigen cellen in het lichaam aanvalt. Waarom dit gebeurt, is onbekend.

Onderzoek

De arts baseert de diagnose op uw klachten, lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, oogonderzoek en mondonderzoek. Bij de twee laatstgenoemden wordt onderzoek naar de functie en kwaliteit van uw traan- en speekselklieren gedaan. Bijvoorbeeld door het afnemen van een lipbiopt. Speekselklierdeeltjes worden aan de binnenkant van uw lip weggehaald en vervolgens onder een microscoop onderzocht op weefselafwijkingen, passende bij het syndroom van Sjögren.

Behandeling

Het syndroom van Sjögren is niet te genezen, maar kan wel behandeld worden om de klachten te verlichten.

 • Droge ogen
  Over het algemeen zijn oogklachten goed te behandelen met kunsttranen. Dit is een vloeistof die de ogen vochtig houdt. Er zijn verschillende soorten kunsttranen, die variëren van een waterachtige vloeistof tot een dikke zalf.
 • Droge mond
  Een droge mond is moeilijker te behandelen. U wordt aangeraden om scherp gekruid of zout eten zoveel mogelijk te vermijden en veel te drinken. Daarnaast kan het gebruik van kunstspeeksel verlichting bieden.
 • Droge vagina
  Eerst moeten eventuele infecties (bacterie of schimmel) worden behandeld. Als er daarna nog klachten zijn, kunt u middelen gebruiken die de vagina vochtig maken.
 • Gewrichtsontstekingen
  De arts schrijft een ontstekingsremmend medicijn voor.

Wilt u meer weten over Sjögren ? Kijk dan op de website ReumaNederland.nl.