Axiale spondyloartritis en ziekte van Bechterew
Axiale spondyloartritis is een reumatische aandoening waarbij de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken zijn. Het is een ongeneeslijke ziekte.
Voorheen werd de naam ‘ziekte van Bechterew’ het meest gebruikt. Andere namen zijn ankyloserende spondylitis (AS), spondylitis ankylopoetica, spondylartropathieen. De afgelopen tien jaar is de benaming ‘axiale spondyloartritis’ (vaak afgekort tot axiale SpA) echter steeds gangbaarder geworden.
Er zijn verschillende vormen van axiale spondyloartritis. Radiologische en niet-radiologische axiale spondyloartritis. Bij de ene vorm zijn er op de röntgenfoto’s zichtbare afwijkingen aan het bekken of de wervelkolom. De ziekte van Bechterew is de bekendste vorm van radiologische axiale spondyloartritis. Bij niet-radiografische axiale spondyloartritis heb je dezelfde klachten en ontstekingsverschijnselen maar zijn er op röntgenfoto’s (nog) geen afwijkingen aan het bekken of de wervelkolom te zien.
Symptomen
De klachten die bij axiale spondyloartritis voorkomen zijn pijn en stijfheid rond de heupen, bilstreek en in de rug. Dit komt vooral ’s ochtends voor of wanneer u lang in dezelfde houding heeft gezeten. Rust verergert de klachten, beweging vermindert ze.
De ontstekingen kunnen uiteindelijk leiden tot verbening van de tussenwervelschijven, waardoor u letterlijk verstijft. Dit kan uiteindelijk zelfs tot vervorming leiden.
Bijkomende klachten die axiale spondyloartritis-patiënten kunnen hebben zijn ontstekingsverschijnselen aan de heupen, schouders en knieën, ontstekingen aan peesaanhechtingen (vooral de achillespees) en oogontstekingen.
Oorzaak
Bij de ziekte van axiale spondyloartritis valt het afweersysteem de eigen lichaamscellen aan. Dit wordt een auto-immuunziekte genoemd. Waarom dit gebeurt, is niet bekend. Wel weten we dat het ontstaan van de ziekte deels terug te voeren is op erfelijkheidsfactoren.
Onderzoek
De reumatoloog stelt de diagnose na lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek (röntgenfoto’s of een MRI-scan). Het bloedonderzoek toont aan of er bepaalde ontstekingen in het lichaam aanwezig zijn. Met röntgenfoto’s of een MRI-scan kan de reumatoloog vaststellen of er afwijkingen zijn in de wervelkolom en/of de bekken.
Behandeling
Axiale spondyloartritis kan niet worden genezen, maar met een goede behandeling wel worden afgeremd. Naast medicijnen om de ontstekingen te remmen en/of de pijn te stillen, is het dagelijks doen van oefeningen het belangrijkst om het verlies aan beweeglijkheid van de wervelkolom tegen te gaan.
Oefeningen die u zelf thuis kunt doen vindt u in deze folder over oefeningen bij axiale spondyloartritis.
Wilt u meer weten over axiale spondyloartritis ? Kijk dan op de website van ReumaNederland.nl of reuma.nl.