Over revalidatiegeneeskunde

Wat is revalidatiegeneeskunde?

Revalideren is leren zo zelfstandig mogelijk te leven met een chronische ziekte of een blijvende beperking. Het specialisme revalidatiegeneeskunde focust niet zo zeer op de aandoening zelf, maar op de gevolgen ervan. Het richt zich op zelfredzaam zijn, eigen regie kunnen voeren en meedoen in de maatschappij. Wanneer u naar een revalidatiearts gaat, zal deze zich eerst richten op uw hulpvraag en samen met u verdere stappen bespreken.

Aanmelding en verloop

Een afspraak maken met de revalidatiearts kan alleen als u bent doorverwezen. Dit kan de huisarts doen of een andere arts in het ziekenhuis. Revalidatieartsen werken veel samen met andere disciplines, bijvoorbeeld neurologie, pijngeneeskunde, orthopedie en chirurgie.

Er zijn drie verschillende spreekuren op de polikliniek bij de revalidatiegeneeskunde. U kunt op een algemeen spreekuur uitgenodigd worden, op het schoenenspreekuur of op het technisch spreekuur. Hieronder leest u per spreekuur wat het inhoudt.

Algemeen spreekuur

Wanneer u voor het eerst bij de revalidatiearts komt, is voor deze afspraak vaak veertig minuten gepland. Dit is misschien langer dan u gewend bent van afspraken bij andere afdelingen. De revalidatiearts spreekt namelijk niet alleen met u over uw ziekte of aandoening en klachten, maar ook over wie u bent en hoe uw leven eruit ziet. Zo krijgt u samen een duidelijk beeld van uw persoonlijke hulpvraag en beperkingen in uw dagelijks leven.

Naast dit gesprek wordt ook een lichamelijk onderzoek uitgevoerd om beter inzicht te krijgen in uw lichamelijke mogelijkheden. Tot slot bepaalt u samen wat de beste oplossing is voor uw hulpvraag. Dat kan een behandeling zijn, bijvoorbeeld door een fysio- of ergotherapeut, het gebruiken van een hulpmiddel, of een verwijzing naar een andere specialist. Als u het prettig vindt om nog even rustig na te denken over een behandeladvies of dit met een naaste wilt bespreken dan is daar meestal ruimte voor. De revalidatiearts kan u er dan later over bellen.

Afhankelijk van uw behandeling kan het zijn dat u op een vervolgafspraak wordt uitgenodigd. Deze afspraak neemt vaak minder tijd in beslag dan de eerste afspraak. Er wordt vooral besproken hoe de behandeling verloopt en of het gewenste resultaat wordt bereikt. Als het nodig is wordt opnieuw een lichamelijk onderzoek gedaan. Een vervolgafspraak geeft u opnieuw de mogelijkheid om vragen te stellen.

Meer praktische informatie over een afspraak op onze polikliniek, waar u aan moet denken voor een afspraak en wat u doet als u verhinderd bent, kunt u vinden onder Afspraak, opname en bezoek

Schoenenspreekuur

Ervaart u moeite met lopen bijvoorbeeld door pijn, een wond of spierzwakte, dan kan het zijn dat u op het schoenenspreekuur wordt uitgenodigd. Het schoenenspreekuur is een gezamenlijk spreekuur met een orthopedisch schoenmaker. Tijdens deze afspraak krijgt u een advies over de meest geschikte schoenvoorziening voor uw probleem. Dit kunnen bijvoorbeeld inlegzolen zijn of volledig op maat gemaakte orthopedische schoenen. Voor het advies vragen de revalidatiearts en schoenmaker naar uw klachten en kijken zij naar uw voeten en manier van staan en lopen. Ook bekijken zij de schoenen waar u graag of veel op loopt, om te zien wat u prettig vindt. Neemt u dus vooral uw meest gedragen schoenen mee naar het spreekuur. Dit mogen gerust meerdere paren zijn. Als het advies is om orthopedische schoenen te laten aanmeten, kunt u dit doen bij een schoenmaker van uw eigen keuze. De revalidatieartsen hebben contact met vrijwel alle orthopedische schoenmakers in de regio, en er zijn vaste spreekuren met enkele schoenmakers.

Wanneer u aangepaste schoenen krijgt, komt u bijna altijd nog een keer terug voor controle. Er wordt dan gekeken of de schoen goed zit, hoe u er mee loopt en of er nog aanpassingen gemaakt moeten worden. De revalidatiearts beoordeelt of de schoen voldoet aan de vraag die hoort bij uw gezondheid.

Er is ook een speciaal schoenenspreekuur voor patiënten die klachten ervaren aan hun voeten als gevolg van diabetes. Meer informatie over dit spreekuur kunt u vinden onder Diabetische voet – behandeling

Meer praktische informatie over een afspraak op onze polikliniek, waar u aan moet denken voor een afspraak en wat u doet als u verhinderd bent, kunt u vinden onder Afspraak, opname en bezoek

Technisch spreekuur

Ervaart u moeite met lopen door zwakte in de benen, draagt u al een spalk of heeft u misschien een spalk nodig? Dan kan het zijn dat u op het technisch spreekuur wordt uitgenodigd. Dit is een gezamenlijk spreekuur met een orthopedisch instrumentmaker. Deze afspraak duurt vaak ongeveer 20 minuten. Er wordt gericht gekeken naar een orthopedische voorziening.

Wanneer u een orthopedische voorziening heeft gekregen, zoals een orthese (spalk of beugel), komt u bijna altijd nog een keer terug voor een controle. Er wordt dan gekeken of de orthese goed zit, hoe u er mee loopt en of er nog aanpassingen gemaakt moeten worden.

Meer praktische informatie over een afspraak op onze polikliniek, waar u aan moet denken voor een afspraak en wat u doet als u verhinderd bent, kunt u vinden onder Afspraak, opname en bezoek