27 november 2024

Landelijk onderzoek naar druk op SEH

SEH HAP

24 Nederlandse ziekenhuizen bundelen op 28 november hun krachten in een landelijke flashmob-studie. Tijdens deze studie wordt gezamenlijk onderzoek gedaan naar het aandeel SEH-bezoeken gerelateerd aan chronische aandoeningen.

Het onderzoek wordt gecoördineerd door het Onderzoeksconsortium Acute Geneeskunde (ORCA) en geleid vanuit Máxima MC (MMC). Het doel van de studie? Het aandeel SEH-bezoeken gerelateerd aan chronische aandoeningen analyseren en onderzoeken of doorverwijzing naar andere acute zorgdiensten mogelijk is. Gedurende 24 uur verzamelen ziekenhuizen uit het hele land data, zodat inzicht wordt verkregen in de mate waarop chronische aandoeningen en complexiteit van zorgvragen bijdragen aan de druk op de SEH. Het onderzoek wordt geleid door Dr. Marjolein Kremers, internist acute geneeskunde en voorzitter van de werkgroep spoedzorg van de Nederlandse Internisten Vereniging.

Druk op SEH neemt toe

De druk op de SEH’s neemt toe doordat patiënten met acute problemen door chronische aandoeningen vaak op de SEH belanden. Dit roept de vraag op of de SEH altijd de juiste plek is voor deze patiënten. Deze studie richt zich daarom op de vraag of andere acute zorgdiensten, zoals spoedpoli’s of (sub)acute zorgstraten betere oplossingen kunnen bieden voor bepaalde patiëntengroepen. Met als doel de acute zorg verbeteren en optimaliseren voor onze patiënten.

Landelijke samenwerking voor betere acute zorg

Wat deze studie bijzonder maakt, is de samenwerking tussen ziekenhuizen in alle regio’s van Nederland. Arts-onderzoekers Elsemieke Mols (MMC) en Michelle Körnmann (Maastricht UMC), die de studie coördineren, benadrukken het unieke karakter van deze samenwerking: “Met ziekenhuizen uit heel Nederland werken we samen om een integraal beeld te krijgen van de complexiteit van de SEH-bezoeken. Dit is een kans om landelijke trends te identificeren en gezamenlijk te werken aan oplossingen voor de toekomst”.

Wetenschappelijke erkenning

De opzet van deze studie heeft al veel erkenning gekregen, waaronder de wetenschapsprijs van de Nederlandse Vereniging voor Internisten Acute Geneeskunde (NVIAG). De resultaten van het onderzoek worden begin volgend jaar verwacht en zullen bijdragen aan het toekomstbestendig maken van de acute zorg in Nederland.