Altijd al willen weten hoe het is om op de Kraamsuites-OHC te werken?

Om je een idee te geven van het werk als verpleegkundige binnen MMC, hebben wij twee werkdagen omschreven. Dit is puur om je een idee te geven; het zijn zeer dynamische afdelingen, waar geen dag hetzelfde is. De ene dag ben je bijna de hele dag bezig met het begeleiden van een bevalling (en ga je zelfs soms nog mee met een sectio om de moeder te begeleiden en na de sectio te helpen bij de borstvoeding) of begeleid je de drie versies die op een ochtend plaatsvinden. De andere dag verzorg je patiënten met een bedreigde zwangerschap en werk je ondertussen een project verder uit.

Een dag als verpleegkundige op de OHC
Na een overdracht van je collega van de nachtdienst begin je jouw dag op de OHC met een ronde controles van de vijf patiënten die jij vandaag verzorgt. Een van jouw patiënten is recent bevallen en is met haar kind op de NICU. Je gaat daar naar toe om de moeder te verzorgen en te begeleiden bij het kolven. Als je weer terug bent op de OHC loop je samen met de arts visites, dit gebeurt op de kamers zelf. Daarna ga je aan de slag met het inplannen van een aantal onderzoeken en ondertussen beantwoord je nog een aantal vragen van een ongeruste patiënt. Aan het einde van de ochtend neem je een nieuwe patiënt (een antie partum overplaatsing) op: de arts maakt een uitgebreide echo, voert een anamnesegesprek, sluit het ctg aan bij de patiënt , neemt bloed af, plant een gesprek in met de neonatoloog en plant een nicu rondleiding te voorbereiding. Na een drukke ochtend ga je met je collega’s lunchen.

De middag begint iets rustiger, je voert de controles uit bij jouw patiënten en neemt de tijd om een aantal vragen te beantwoorden. Daarna vind je nog een momentje om een enquête uit te werken voor de werkgroep ‘Zwangerenpanel’ waar jij voorzitter van bent. Na een half uurtje word je opgeroepen omdat een van jouw patiënten dreigt prematuur te gaan bevallen. Je brengt de patiënt naar de partuskamer en begeleidt deze partus van 30 weken en 5 dagen samen met de gynaecoloog, kinderarts/neonatoloog en PA. Je begeleidt de moeder, vangt het kind op en draagt het over aan de kinderarts die met het kindje naar de NICU gaat. Jij bent er daarna weer voor de moeder; je verzorgt haar verder, probeert haar gerust te stellen en brengt haar zo snel mogelijk naar de NICU, zodat ze samen kan zijn met haar pasgeboren kindje. Na een laatste ronde langs jouw patiënten en een overdracht aan je collega zit jouw werkdag erop.

Een dag als verpleegkundige op de kraamsuites
Vandaag sta je ingepland als zorgcoördinator. Na een overdracht van de nachtdienst ga je snel aan de slag met invoeren van de seinen van de mobiele telefoons, zodat je iedereen die dag goed kunt bereiken. Je vult het werkbord in en gaat daarna naar het overleg met de gynaecoloog. Jullie bespreken de nieuwe opnames, de inleidingen en de bijzonderheden (voor zover je die nu kunt inschatten) voor die dag. Vervolgens heb je twee spoedconsulten. Je maakt hiervoor een CTG, voert de controles uit en koppelt de uitslagen terug aan de gynaecoloog. Je tekent de medicatie af voor jouw ‘maatje’ en regelt nog een aantal logistieke zaken.

Na de lunch met collega’s assisteer je een collega bij een complexe bevalling, gelukkig verloopt het goed. Het is een drukke dag, er zijn veel bevallingen, dat betekent voor jou dat je flink moet puzzelen om alles gepland te krijgen. Je werkt het werkbord bij en vraagt een collega een spoedconsult te doen. Nadat je contact hebt gehad met de zuigelingenafdeling om wat af te stemmen, loop je bij jouw collega’s langs om te informeren hoe het gaat. De rust begint terug te komen, twee patiënten zijn net bevallen en genieten van hun sacred hour, wat jou de tijd geeft om met je collega’s de dag te evalueren. Nog snel een consult van een ongeruste patiënt en jouw werkdag zit erop. Morgen ben je geen zorgcoördinator, dan laat je je organisatietalent voor wat het is en hoop je een patiënt 1 op 1 te gaan begeleiden bij een complexe bevalling.