De verschillende opleidingsmogelijkheden op de medium, high en intensive care van de neonatologie

De opleiding tot high care- of intensive care neonatologie verpleegkundige verloopt in een aantal fasen. Deze fasen noemen we EPA’s, dit staat voor Entrustable Professional Activities, of toegekende professionele activiteiten. Dat betekent dat je na het behalen van een EPA, je bekwaam verklaard wordt voor de inhoud van de betreffende EPA en dat je dus zelfstandig tot op dat niveau mag handelen. Het grote voordeel om in ons ziekenhuis te worden opgeleid is dat hetgeen je gisteren in theorie hebt geleerd, je vandaag direct in de praktijk kunt toepassen.

FASE 1 (voorwerken op de medium care)

Voordat je gaat starten met de opleiding kom je eerst minimaal 9 maanden voorwerken op de medium care neonatologie (NMCU). In deze periode ga je aan de hand van een inwerkplan van 18 weken aan de slag en leer je de beginselen van de verpleegkundige zorg voor de groep pasgeborenen vanaf een zwangerschapstermijn van 32 weken zwangerschap. Dit doe je onder begeleiding van vaste werkbegeleiders.

FASE 2 (medium care)

Om werkzaam te mogen zijn op de medium care neonatologie (NMCU) wordt je opgeleid tot het niveau van high care 1 (HCN-1). Je bent dan neonatologie verpleegkundige werkzaam op de medium care. Aan het einde van deze periode krijg je een certificaat.

De theorie voor de opleiding op medium care niveau wordt gevolgd aan de MUMC+-zorgacademie in Maastricht.

Voor de opleiding tot medium care verpleegkundige moet je 4 EPA’s behalen. Dit komt ongeveer neer op 7 maanden. Besluit je om niet verder te gaan met de opleiding dan volgt het Na-traject. In dit Na-traject werk je als gecertificeerd verpleegkundige maar krijg je nog ondersteuning van je werkbegeleiders. Je wordt langzaamaan “losgelaten”. Situaties die je nog niet zelfstandig hebt gedaan of waarbij je nog twijfel hebt doe je dan onder supervisie.

FASE 3 (high care)

Als je door wil groeien en mee wil gaan rouleren op de intensive care neonatologie (NICU) moet je minimaal high care 2 (HCN-2) behalen. Dat betekent dat je dan pasgeborenen met een bepaalde mate van ademhalingsondersteuning zelfstandig mag gaan verzorgen. Na het afsluiten van deze periode ontvang je een CZO-erkend diploma.

De high care en intensive care modules zijn landelijke modules en kunnen worden gevolgd in Maastricht, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Nijmegen, Leiden en Utrecht. Dit kan betekenen dat je de ene module in Rotterdam volgt en de volgende in Nijmegen.

Voor HCN-2 moet je 1 extra EPA behalen en wordt je opleidingstijd met 4 maanden verlengd. Besluit je om niet verder te gaan naar de intensive care dan volgt nu het Na-traject van 1 jaar.

FASE 4 (intensive care)

Op deze afdeling liggen pasgeborenen vanaf een zwangerschapstermijn vanaf 24 weken zwangerschap en een geboortegewicht van 500 gram. Dit vraagt vaak om een heel intensieve vorm van verpleging waarbij je naast de directe zorg voor het kind en de ouders ook te maken krijgt met veel technische handelingen die passen bij deze zwangerschapstermijn. Niet alleen de allerkleinste pasgeborenen liggen bij ons op de NICU, ook voldragen kinderen kunnen ernstig ziek worden opgenomen. In de opleiding is niet alleen aandacht voor technische vaardigheden, en uitgebreide theoretische kennis, maar ook “Wie ben jij als verpleegkundige?”, waarbij je onder andere geschoold wordt in gespreksvaardigheden die nodig zijn om binnen de intensive care setting te kunnen werken.

Het deel voor de intensive care bestaat uit 3 extra EPA’s en duurt 11 maanden. Hierna volgt nog het Na-traject van 1 jaar.

Sommige studenten doen de opleiding gefaseerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze na het behalen van de HCN-2 een jaar onhold staan om vervolgens de laatste EPA’s  van de HCN te volgen en daarna de opleiding op IC-niveau af te ronden.

Gedurende de studie heb je een leer-arbeidsovereenkomst van minimaal 28 uur.

De opleiding wordt betaald door MMC. De lesdagen vallen onder werktijd, evenals een deel van de thuisstudie.