Een dag van een algemeen verpleegkundige op de SEH

Om 14.30 uur, bij de start van mijn late dienst, stem ik met mijn collega’s af welke patiënten ik kan overnemen. Het is best druk, op het scherm met het actuele patiëntenoverzicht zie ik dat er veel patiënten liggen, er is nog maar 1 kamer vrij en er zitten 4 mensen in de wachtkamer. Ik overleg met de coördinator welke patiënten ik overneem. Twee patiënten neem ik over. Eén patiënt wacht op bloeduitslagen in verband met een verdenking van artritis in zijn rechter elleboog. De andere patiënt is naar de echo omdat ze buikklachten heeft, verdenking appendicitis.

Ondertussen komt de ambulance met een volgende patiënt. Ik geef aan dat ik mijn collega kan helpen opstarten. Samen met de SEH-arts en de SEH-verpleegkundige krijgen we een overdracht, mijn collega start gelijk met triëren en rapporteren: Wat zijn de klachten? Wat waren de controles in de ambulance? Welke medicatie heeft de patiënt gekregen? Et cetera. Wanneer ik de controles doe, zie ik dat ze afwijkend zijn. Ook geeft de patiënt aan zich erg benauwd te voelen. Mijn collega vraagt het bloedonderzoek, ECG en de röntgenfoto van de longen aan. Ik neem bloed af bij de patiënt om naar het lab te sturen en maak een ECG. Mijn collega prikt nog een bloedgas bij de patiënt. De SEH-arts geeft aan dat we nogmaals de verneveling kunnen aansluiten bij de patiënt. Via de monitor kunnen we de patiënt goed in de gaten houden en zien we eventuele veranderingen.

Vervolgens loop ik de kamer af en komt een arts assistent naar me toe. Bij de patiënt met verdenking artritis kwam uit de bloeduitslagen dat er weldegelijk een ontsteking is. Hij krijgt antibiotica en pijnstilling mee op recept en mag dan naar huis. Ik geef de patiënt informatie over wat hij moet doen als de roodheid en koorts toeneemt. Ook leg ik hem uit hoe hij de pijnstilling het beste kan innemen. De patiënt geef ik een hand en hij gaat gerustgesteld weer naar huis. Direct daarna ruim ik de kamer op zodat we de kamer snel weer kunnen inzetten voor een nieuwe patiënt.

Via de wachtkamer vraag ik een groen getrieerde patiënt binnen, ze is tijdens een avondwandeling gestruikeld en op haar rechter schouder gevallen. De collega’s van de radiologie komen om een röntgenfoto van de rechter schouder te maken. Op de foto zie ik duidelijk een breuk in de bovenarm. De arts assistent trekt samen met de SEH-arts dezelfde conclusie en informeren de patiënt. Op verzoek van de arts geef ik de patiënt een sling en een controle afspraak voor de week erop.

De patiënt met buikklachten heeft ondertussen de echo gehad. De arts assistent heeft deze samen met de radioloog beoordeeld. Het blijkt geen appendicitis te zijn. Op dit moment is het nog onduidelijk wat het wel is. Ze krijgt pijnstilling mee naar huis en het advies om thuis af te wachten hoe het met de klachten gaat. De arts verwacht dat dit weg zal trekken aangezien de bloeduitslagen en de echo geen ontsteking laten zien. Mijn collega geeft het recept mee en licht de patiënt nog het een en ander toe, hierdoor kan ik verder met de zorg voor een patiënt waar ik druk mee was. Fijn dat ze mij even helpt!

Zo, even reflectie, wat een afwisselende dienst! Ik loop van de ene kamer naar de andere. Het ene moment help ik een collega met het opstarten van een patiënt en het andere moment ben ik de verantwoordelijke voor een patiënt. Wanneer ik even iets niet weet of ik voel me wat onzeker overleg ik met de SEH-verpleegkundige die me graag verder op weg helpt. Wanneer er tijd is oefenen we tijdens het werk om een röntgenfoto te beoordelen zodat ik leer hoe de benamingen van de botten en breuken zijn. Of leer ik van een collega hoe je bepaalde verbandtechnieken uitvoert. De afwisseling is wat het leuk maakt. Morgen wordt weer een hele andere dag. Ik ben benieuwd wat er dan allemaal gaat gebeuren.

Samengevat:

Als algemeen verpleegkundige ondersteun je de SEH-verpleegkundigen op onze dynamische level 2 SEH. Samen met je collega’s zorg je ervoor dat de patiënt zo snel mogelijk de best mogelijke zorg krijgt.