Het werk van een oncologieverpleegkundige

Verpleegkundige Lisa vertelt over haar werk als oncologieverpleegkundige in Máxima MC:

Wat maakt jouw werk als oncologieverpleegkundige zo aantrekkelijk?

“Het onverwachte! Van tevoren weet ik nooit hoe mijn dag er uit gaat zien en hoe mijn dienst verloopt. Je moet in dit werk snel kunnen schakelen. Ook de patiënten variëren enorm; van 18+ tot flink op leeftijd, van goed behandelbaar tot palliatief. Wat echt typerend is voor deze afdeling, is aandacht voor het emotionele aspect, ook voor naasten en familieleden. Inhoudelijk gezien spreekt de hematologie mij het meest aan; de complexiteit, het snel moeten beslissen, het puzzelen en niet te vergeten het klinisch redeneren.”

Wat zie je graag terug bij een nieuwe collega?

“Mijn nieuwe collega is enthousiast, heeft doorzettingsvermogen, kan aanpakken, weet rust te bewaren (vooral ook voor zichzelf) en is bovendien leergierig. Iemand met voelsprieten, oog voor de sfeer en een groot aanpassingsvermogen. Wil een patiënt met rust gelaten worden of juist aandacht? Ga je wel of geen arm om iemand heen slaan? Neem je plaats op het bed of pak je er een stoel bij? Mijn nieuwe collega is iemand die daar oog voor heeft.”

Waarom is dit een fijn team om in te werken?

“Binnen dit team heb je je eigen stukje, je eigen handelen, maar doen we het werk wel gezamenlijk als team. We hebben oog voor elkaar, ook als het wat minder goed gaat. Is er bijvoorbeeld sprake van een emotionele situatie, dan neemt een collega het van je over of koppelen we je aan een andere patiënt. Ook is er ruimte om je verhaal te kunnen vertellen bij heftige situaties. Maar ook om samen te lachen, want humor helpt juist om te relativeren!”