Interview met Anne Bernardus, verpleegkundige neurologie

Anne Bernardus, MBO verpleegkundige, werkt sinds 1 maart 2021 op de afdeling neurologie. We hebben haar een aantal vragen gesteld over het werken op deze afdeling.

Hoe ben je bij de neurologie terecht gekomen?

“Ik heb eerst in de geriatrische revalidatiezorg gewerkt. Ik had nog geen ziekenhuiservaring en ben via het flexbureau van Máxima MC op de afdeling neurologie terecht gekomen. Het flexbureau heeft er voor gezorgd dat zowel de afdeling als ik zelf een goed beeld konden vormen. Eerst liep ik een dagje mee en vervolgens had ik een gesprek met het afdelingshoofd. De klik was er gelijk van beide kanten. Ik ben echt super goed ontvangen, het voelde als een warm bad. Dus ik werd voor 6 maanden gedetacheerd..”

Hoe heb je de eerste maanden op de afdeling ervaren?

“Doordat ik geen ziekenhuiservaring had, kwam er veel op me af maar hier werd ik goed in begeleid. Ik dacht dat het ziekenhuis een stuk hiërarchischer was dan de revalidatiezorg maar dat is echt niet zo. Ik heb het hier met de artsen ook gewoon over hoe het weekend is geweest. Als het nodig is, worden spijkers met koppen geslagen en dat is fijn! Na de detachering van 6 maanden ben ik sinds 1 september vast in dienst op de afdeling.”

Wat heeft jou doen besluiten om uiteindelijk bij de neurologie te blijven werken?

“Met name het team. Naar mijn mening het leukste team van heel het ziekenhuis. Het is een jong en gemotiveerd team dat voor elkaar klaar staat in goede en in slechte tijden. Buiten werktijd borrelen we weleens met een aantal collega’s, super gezellig! De afgelopen tijd zijn er wel wat collega’s doorgestroomd naar andere afdelingen. Dat zorgt weer voor een andere dynamiek, samen onderzoeken we dan weer hoe we als team het beste kunnen samenwerken. Wie pakt welke rol in het team en hoe zetten we elkaar in onze kracht? Ook zijn de artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten laagdrempelig. Regelmatig nemen ze de tijd om een ziektebeeld of MRI te bespreken.”

Wat vind je van het werken op de afdeling neurologie?

“Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk en ik vind het werk uitdagend. We hebben patiënten met een diversiteit aan ziektebeelden bijvoorbeeld patiënten die bloedingen hebben (gehad) of tumoren in het hoofd. Soms best heftig maar je kunt veel betekenen voor de patiënt. Iets kleins als een luisterend oor, een hand vasthouden of een blik uitwisselen kan al het verschil maken. Daar krijg ik energie van!”

Als je iets moet benoemen, wat vind je minder leuk aan de afdeling neurologie?

“Dan zou ik ethische dilemma’s benoemen. Soms wil de familie nog dat we allerlei onderzoeken doen terwijl de patiënt het eigenlijk wel goed vindt zo. Dat zijn lastige situaties die soms letterlijk om leven en dood gaan. Hier komen heftige emoties bij kijken. Gelukkig bieden wij onderling wel altijd een luisterend oor zodat je zelf ook even je verhaal kan vertellen.”

Zijn er doorgroeimogelijkheden op de afdeling?

“Ja, die zijn er volop! Randy, ons afdelingshoofd, staat zeker open voor opleiding en kennisverrijking. Zo volg ik nu de opleiding tot praktijkopleider. Dit kan ik straks combineren met mijn werk als verpleegkundige. Ook kun je je specialiseren tot neuro(logie)verpleegkundige of geriatrisch verpleegkundige. Onze afdeling is ook een mooie opstap om door te stromen naar de neurocare om daar bijvoorbeeld de opleiding Basis Acute Zorg (BAZ) verpleegkundige te volgen. Na de BAZ opleiding kun je je verder specialiseren tot bijvoorbeeld neurocareverpleegkundige of IC verpleegkundige.”

Ben jij ook nieuwsgierig naar deze afdeling? Kijk dan snel op de vacatures: http://bit.ly/regieverpleegkundigeneurologie en http://bit.ly/verplneurologie