Neurologie, de afdeling waar je als verpleegkundige kunt ontwikkelen en doorgroeien
Er zijn veel mogelijkheden bij neurologie. Zo kun je bijvoorbeeld de opleiding HBO-V volgen of regieverpleegkundige worden. Maar ook ervaring op doen om door te stromen naar een acute afdeling als de SEH of de IC. Heb je management ambities? Of wil je zonder ziekenhuis-ervaring de stap naar het ziekenhuis maken? Met de juiste begeleiding en tijd zijn er veel opties bij de afdeling neurologie.
Verpleegkundigen Jorien, Fenna en Evelien (ook praktijkopleider) en afdelingshoofd Randy vertellen over de mogelijkheden en het ontwikkelklimaat op de afdeling.
Jorien (neurologieverpleegkundige): “Na een jaar te hebben gewerkt als verpleegkundige op de afdeling neurologie was ik toe aan een volgende stap. Ik ben de CZO-opleiding neurologieverpleegkundige gaan volgen. Ik kwam meer te weten over neurologische ziektebeelden én over de beste verzorging en begeleiding van patiënten. Deze opleiding zorgde voor meer verdieping in mijn werk. Het vakgebied neurologie werd voor mij alleen maar interessanter. Vervolgens heb ik de stap gemaakt naar de Neurocare, waar wij patiënten in de acute fase opvangen. Momenteel volg ik de Basis Acute Zorg-opleiding. Hiermee kan ik mij op de Neurocare verder ontwikkelen in de acute zorg. En mijn volgende stap? Voorlopig zit ik hier helemaal op mijn plek. Wie weet wat de toekomst brengt. Binnen MMC zijn er genoeg mogelijkheden.”
Randy (afdelingshoofd): “Jorien is een mooi voorbeeld van een verpleegkundige die alles uit zichzelf haalt wat er in zit op een tempo waar ze zelf ook gelukkig van wordt en daarbij in balans blijft. Dat is voor mij heel belangrijk. We kunnen als topklinisch ziekenhuis veel mogelijkheden bieden en dat doe ik graag, ook in richtingen die niet direct hun vruchten afwerpen voor mijn afdeling, maar wel voor de patiënten van MMC én voor de medewerker. Dat alles wel in het juiste tempo. Jonge collega’s probeer ik soms ook wat af te remmen. Als jonge verpleegkundige kun je de neiging hebben om alles tegelijk en liever gisteren dan vandaag te bereiken. Daardoor kun je jezelf ook beperken om juist in het hier en nu te groeien in wat je aan het doen bent.”
Fenna (verpleegkundige): “Voordat ik aan de opleiding HBO-V begon heb ik het “Vliegende Start” traject gevolgd. Na mijn MBO-opleiding kon ik een half jaar ervaring op doen als gediplomeerd verpleegkundige en mij voorbereiden op de HBO-opleiding. Daar ben ik achteraf heel blij mee. De HBO-V opleiding was zeker in het begin pittig. Het was zoeken naar de juiste balans op de werkvloer. Gesprekken met mijn werkbegeleiders hebben mij hierbij geholpen, ik kreeg weer rust en duidelijkheid en kon mijn grenzen aangeven, bijvoorbeeld door maximaal 1 student te begeleiden zodat ik ook ruimte had voor mijn eigen leerproces.
Na de opleiding had ik de smaak te pakken en wilde graag de HBO-competenties meer in de praktijk gaan brengen. Daarom ben ik het traject tot regieverpleegkundige gestart. Hierin werk ik aan mijn ontwikkelpunten, evalueer die maandelijks met Randy en krijg de ruimte (door middel van taakdagen) om de kwaliteit van zorg en processen op de afdeling te verbeteren.”
Randy: “Naast de HBO-V opleiding, traject tot regieverpleegkundige en andere opleidingen bieden wij ook veel ontwikkelmogelijkheden in het vakgebied neurologie. Als je geen neurologie ervaring hebt of zelfs nog geen ziekenhuiservaring hebt, is neurologie toch een afdeling waar je goed kunt starten. Veel verpleegkundigen volgen cursussen als de ketenscholing neurorevalidatie, de neurocare cursus of gaan naar symposia. Het onderwerp scholing staat structureel op de agenda, bijvoorbeeld in ons wekelijkse scholingsmoment. Iedere woensdag verzorgt iemand (bijvoorbeeld een neuroloog, (neurocare-)verpleegkundige of ander discipline) een klinische les voor iedereen van de afdeling die daar interesse in heeft. Daarnaast hebben wij een open en veilig leerklimaat. Samen met Evelien, praktijkopleider, en de collega’s zorgen we dat iedereen alles kan en mag vragen. Samen worden we elke dag een stukje beter. Ik leer ook nog iedere dag en deel ook met het team waar ik nog wil ontwikkelen.”
Evelien (verpleegkundige en praktijkopleider): “Het mooiste van mijn vak als praktijkopleider is wanneer studenten met een goed gevoel hun stage behalen. En als ik tussentijds zie dat ze het echt naar hun zin hebben en veel kunnen leren. Ik lever daar graag mijn bijdrage aan door de studenten regelmatig te spreken over hun leerprocessen: hoe loopt het op de stage? Verloopt de begeleiding door de werkbegeleiders goed? Lopen ze ergens tegen aan? Ook verzorg ik klinische lessen voor studenten en verzorg ik werkbegeleiders-overleggen. Uit onderzoek voor mijn opleiding tot praktijkopleider kwam naar voren dat onze studenten een warm welkom ervaren en echt student mogen zijn. Daar doe je het toch voor!”
De ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden bij de afdeling neurologie op een rijtje:
- Inhoudelijke cursussen in het specialisme neurologie
- HBO-V (met daarvoor een “vliegend start” traject)
- Traject tot regieverpleegkundige
- CZO-opleiding neurologieverpleegkundige
- Basis Acute Zorg-opleiding op de Neurocare
- Geriatrieverpleegkundige (in afstemming met geriatrieteam)
- Palliatief verpleegkundige (in afstemming met palliatief team)
- Management in de zorg
- Praktijkopleider
- Lean-cursussen
- Doorstromen naar andere afdelingen in het ziekenhuis (Randy denkt mee in mogelijkheden in afstemming met andere afdelingen)
- Waar denk jij aan?
Meer informatie
Ben jij ook benieuwd naar jouw ontwikkelmogelijkheden op de verpleegafdeling neurologie? Neem contact op met Randy (Randy.brouwer@mmc.nl of 040 – 888 9431) of solliciteer gelijk: Verpleegkundige neurologie (onbepaalde tijd) – Werken bij MMC