Vulvaire / vaginale klachten

Vulva is een verzamelnaam voor de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw. Die bestaan uit de buitenste en binnenste schaamlippen en de clitoris.
Veel vrouwen hebben weleens last van vulvaire klachten, maar praten hier niet of nauwelijks over.

Symptomen vaginale klachten

Jeuk, een branderig of schraal gevoel, pijn, irritatie, droogheid, onaangename afscheiding, een plekje of zwelling aan de vulva, zijn veelgehoorde klachten die op alle leeftijden kunnen voorkomen.

Oorzaak vaginale klachten

De meeste klachten worden veroorzaakt door infecties. Andere ontstaan door veranderingen van de huid van de vulva.

Infecties
De meest voorkomende infectie aan de vulva is een schimmelinfectie. Daarnaast bestaan er bacteriële of virale infecties zoals de herpes simplex en de genitale wratten. Deze laatste twee zijn seksueel overdraagbare aandoeningen en worden niet op de vulvapoli behandeld.

Contacteczeem
Contacteczeem wordt veroorzaakt door irritatie van de vulvahuid. Meestal bestaat hierbij roodheid en/of jeuk van de vulva. Soms is de oorzaak duidelijk en kunt u de irritatie zelf verhelpen. Irritatie kan ontstaan door bijvoorbeeld geparfumeerd of gekleurd toiletpapier, ondergoed of badkleding, zeep, talkpoeder, intiemsprays, inlegkruisjes, zaaddodende pasta en condooms. Bij chronisch krabben kunnen de klachten blijven bestaan.

Pijn aan de vulva
Vulvodynie betekent letterlijk: pijn aan de vulva. Het is een verzamelnaam voor chronische klachten aan de vulva zonder duidelijke oorzaak. Het gaat dan om een branderig gevoel, jeuk, irritatie en/of pijn. Soms zijn er ook huidafwijkingen. De aandoening kan op de gehele vulva bestaan maar ook op een klein gedeelte. Pijn is de belangrijkste klacht, waardoor gemeenschap zeer pijnlijk tot onmogelijk is. Vaak is er een verhoogde spanning van de bekkenbodemspieren. Als de klachten al langere tijd bestaan, kan behandeling moeilijk zijn.

Lichen sclerosus
Bij lichen sclerosus wordt de huid van de vulva wit, glanzend en soms ook dik en stugger. Delen van de vulva, zoals de binnenste schaamlippen, kunnen samengroeien, kleiner worden of zelfs verdwijnen. Lichen kan voorkomen op de gehele vulva en rondom de anus; in de schede komt het niet voor. Meestal is jeuk de belangrijkste klacht. Gemeenschap kan pijnlijk of zelfs onmogelijk zijn. De oorzaak is niet bekend. De aandoening kan op alle leeftijden voorkomen en is niet besmettelijk. De afwijking kan bij een kleine groep vrouwen op de lange duur samengaan met huidkanker. Het is dus nodig dat u onder controle blijft.

Behandeling vaginale klachten

Afhankelijk van uw klachten wordt u doorverwezen naar de juiste polikliniek binnen Máxima MC.

Als klachten aan de vulva samengaan met bekkenbodemklachten, dan kunt u bij Bekkenzorg Máxima terecht. Bij Bekkenzorg Máxima werken we met een gespecialiseerd multidisciplinair team en stemmen de behandeling zo goed mogelijk af op uw specifieke situatie.

Vulvaire klachten komen voor bij vrouwen van alle leeftijden, en kunnen een negatieve invloed hebben op de seksualiteit. Als de klachten betrekking hebben op seksualiteit wordt u doorverwezen naar de polikliniek seksuologie. Het centrum is een samenwerking van medische seksuologie, psychologische seksuologie en eerstelijnsseksuologie. Hier worden seksuologische problemen gediagnosticeerd en behandeld.
Veel aandoeningen aan de vulva kunnen door de huisarts met succes worden behandeld. Als de behandeling die eerder gegeven is niet of onvoldoende helpt, verwijst uw huisarts u door naar Máxima MC. Hier is een samenwerking tussen de afdelingen gynaecologie en dermatologie als de klachten uitsluitende de vulvahuid betreffen.

  • Wat is lichen sclerose?

    Bij lichen sclerosus wordt de huid van de vulva wit, glanzend en soms ook dik en stugger. Delen van de vulva, zoals de binnenste schaamlippen, kunnen samengroeien, kleiner worden of zelfs verdwijnen. Lichen kan voorkomen op de gehele vulva en rondom de anus; in de schede komt het niet voor. Meestal is jeuk de belangrijkste klacht.

  • Waar kan ik terecht met vaginale klachten?

    Veel aandoeningen aan de vulva kunnen door de huisarts met succes worden behandeld. Als de behandeling die eerder gegeven is niet of onvoldoende helpt, verwijst uw huisarts u naar de vulvapoli. De vulvapoli van Máxima MC is een samenwerking tussen de afdelingen gynaecologie en dermatologie.