Op de poli seksuologie werken arts-seksuologen en psycholoog-seksuologen en samen bieden zij diagnostiek en behandeling aan patiënten (en hun partners). Daarnaast hebben zij een consultatiefunctie naar andere specialismen, participeren zij in preventie en voorlichting, onderwijs en onderzoek en bieden een opleidingsplaats voor seksuologen.
Seksuele problemen
Seksuele problemen kunnen ontstaan tijdens of na een ziekte, of tijdens of na een behandeling van een ziekte. Seksuele problemen kunnen leiden tot frustratie, tot gevoelens van onzekerheid en minderwaardigheid, tot relatieproblemen en gezondheidsklachten. Uw huisarts of medisch specialist kan u bij onze poli aanmelden met o.a. de volgende klachten:
Pijn bij het vrijen
Vaginistisch reageren
Erectieprobleem
Ejaculatieprobleem
Orgasmeprobleem
Libidoprobleem
Er is een gemeenschappelijke voordeur waar alle verwijzers hun patiënten (man, vrouw, non-binair) naar kunnen verwijzen. Achter deze voordeur werkt een multidisciplinair team met korte lijnen, dat expertise op verschillend gebied direct kan inzetten.
Kosten van behandeling
Uw behandeling wordt vergoed zoals behandelingen op alle poli’s van het ziekenhuis worden vergoed, en is afhankelijk van uw polis en de afspraken die uw verzekeraar met het Máxima Medisch Centrum heeft gemaakt. Het wettelijk verplicht eigen risico is van toepassing. Daarnaast dient u een verwijsbrief van de huisarts of specialist te hebben.
Voor verdere vragen over zorgkosten verwijzen wij u naar onze afdeling zorgadministratie via e-mailadres facturatie@mmc.nl.
Werkwijze
Vragenlijst en intake
Als u bent verwezen naar de polikliniek seksuologie, vragen wij u eerst schriftelijk om informatie. Dit gebruiken wij om te bepalen door welke hulpverlener u het best gezien kunt worden voor een eerste gesprek. Na een of twee gesprekken is de intake afgerond en bespreken we uw verhaal in het multidisciplinair overleg. Dit betekent dat alle medewerkers meedenken over de diagnose en de behandeling die voor u het beste is. Iedereen doet dit vanuit zijn/haar eigen vakgebied (gynaecologie, huisartsgeneeskunde, psychologie, urologie). Zo gebruiken we alle aanwezige kennis en kunnen we u direct naar de juiste persoon verwijzen.
We streven ernaar dat de behandelaar dezelfde persoon is als degene die de intake doet, zodat u niet hoeft te wisselen van hulpverlener. Ook is het zo dat bepaalde behandeltrajecten kunnen bestaan uit meerdere sporen waar dan ook verschillende hulpverleners bij betrokken zijn. Voorbeelden zijn een lichamelijk onderzoek bij de arts-seksuoloog en gesprekstherapie bij de psycholoog-seksuoloog. Uiteraard bespreken wij het behandelplan met u en dient u eerst uw toestemming te geven.
Het team
Binnen het team zijn regelmatig artsen en/of psychologen werkzaam die in opleiding zijn voor seksuoloog. Zij werken onder supervisie van een van de seksuologen, wat wil zeggen dat er regelmatig overleg is over het opgestelde behandelplan en de vordering van de therapie. Dit waarborgt de kwaliteit van uw behandeling.
Momenteel heeft polikliniek seksuologie een toegangstijd van 7 maanden.
Klachtenregeling
Als u klachten heeft over uw behandeling of over uw behandelaar, kunt u die het beste eerst met uw behandelaar bespreken. Komt u er samen niet uit, dan kunt u zich wenden tot de klachtenbemiddelaar van het Máxima MC, bereikbaar via telefoonnummer (040) 888 94 81 of e-mailadres klachtenfunctionaris@mmc.nl.
Voor algemene (niet-medische) vragen kunt u gebruik maken van het contactformulier.
Online patiëntenportaal MijnMMC
Bent u al patiënt bij Máxima MC? Het online patiëntenportaal MijnMMC geeft u toegang tot uw medische gegevens. Hierin kunt u onder andere wijzigingen doorgeven, onderzoeksuitslagen van Máxima MC bekijken en brieven van uw specialist aan uw huisarts nalezen.
U kunt zich met iedere vraag, klacht of probleem van seksuele aard wenden tot polikliniek seksuologie van Máxima MC. Voorbeelden zijn: te weinig zin in seks, te veel zin in seks, erectieverlies, pijn bij het vrijen, orgasmeprobleem, vaginisme (bij vrouwen is geen penetratie mogelijk), seksuele problemen vanwege een lichamelijke ziekte of handicap, seksueel trauma, genderidentiteit