Galstenen

De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderzijde van de lever ligt, rechtsboven in de buik. In de galblaas kunnen galstenen ontstaan. Wanneer dit pijnklachten oplevert, wordt de galblaas verwijderd.

Symptomen

Galstenen kunt u herkennen aan hevige pijn op de plaats van de galblaas, misselijkheid, braken, geelzucht, rugpijn en ontkleurde ontlasting

Oorzaak

De oorzaak is nog niet bekend. Wel weten we dat mensen met overgewicht en vrouwen tussen de 35 en 33 jaar het meeste risico lopen op het krijgen van galstenen.

Onderzoek

De galblaas wordt door middel van echografie onderzocht. Soms wordt met andere röntgenmethoden aanvullend onderzoek gedaan.

Behandeling

Het verwijderen van alleen de galstenen heeft geen nut. Deze zullen opnieuw ontstaan. Daarom is er maar één behandeling mogelijk: de galblaas in zijn geheel verwijderen. Dit wordt alleen gedaan als u last heeft van (pijn)klachten. De galblaas wordt via een kijkoperatie of met een openbuikoperatie. Laatstgenoemde is een operatie waarbij de chirurg een buiksnee van 10 tot 15 centimeter maakt. Vanuit daar wordt de galblaas verwijderd.

De belangrijkste functie van de galblaas is het opslaan van gal, een vloeistof die belangrijk is voor de vertering van vetten. Wanneer de galblaas is verwijderd, wordt deze functie overgenomen door de lever en de galgangen.