Leverafwijkingen

De lever is één van de grootste organen van het lichaam en bevindt zich rechts in de buik. Wanneer er sprake is van een leverafwijking kan het orgaan zijn functies niet meer goed uitoefenen. Deze functies zijn onder andere de opslag van vetten, eiwitten en koolhydraten, het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam en het produceren van gal. Tegelijkertijd zorgt de lever voor de stofwisseling en zuivert het uw bloed.

Voorbeelden van leverafwijkingen zijn: een tumor, uitzaaiingen van (dikke-darm)kanker, hepatitis (ontsteking van de lever) en levercirrose.

Symptomen leverafwijkingen

Bij leveraandoeningen komen veelal dezelfde symptomen voor, namelijk het krijgen van een gele huid, moeheid en zwelling van de lever.

Oorzaak leverafwijkingen

Iedere leverafwijking heeft weer een andere oorzaak. Veelvoorkomend zijn: erfelijke aandoeningen, misbruik van alcohol, een virusinfectie, medicijngebruik en stofwisselingsziekten.

Onderzoek leverafwijkingen

Het onderzoek kan bestaan uit een bloedonderzoek, een biopsie (wegnemen van een stukje weefsel), een echografie en/of een MRI-scan.

Behandeling leverafwijkingen

De behandeling verschilt per leveraandoening.

Operatie
In het geval van een kwaadaardige tumor en kankeruitzaaiingen wordt er meestal geopereerd. De chirurg haalt de tumor met een kijkoperatie of een open buikoperatie weg. De lever is een bijzonder orgaan. Het is namelijk in staat om weer aan te groeien. Dat maakt het voor de chirurg mogelijk om het problematische deel van de lever te verwijderen.

RFA
Met RFA (radiofrequente ablatie) kunnen we in Máxima MC tumoren vernietigen. Het gaat om tumoren die niet met een kijk- of buikoperatie te verwijderen zijn, bijvoorbeeld omdat ze op een lastige plek zitten of omdat er bij chirurgisch verwijderen teveel leverweefsel opgeofferd moet worden. RFA is een techniek waarbij tijdens een operatie een speciale naald in de tumor wordt geplaatst. Met deze naald wordt de tumor verwarmd tot 70 graden Celcius. Gevolg is dat het tumorweefsel dood gaat. Een ablatie wordt uitgevoerd door een interventieradioloog.