‘Er ging een wereld voor me open’

‘Er ging een wereld voor me open’

Jarenlang had de 52-jarige Hans tijdens het hardlopen last van een pijnlijke druk op zijn kuiten. Uiteindelijk komt hij bij SportMáx in MMC terecht voor een drukmeting in de spieren. Daaruit blijkt dat hij een chronisch ‘compartimentsyndroom’ heeft; een verstoorde bloedtoevoer door een te hoge druk in de spieren van het onderbeen. Na een operatie zijn alle klachten verdwenen.

“Al zo’n vijftien jaar had ik last van druk op mijn kuiten. Bij het hardlopen voelde ik steeds na enkele kilometers een trekkende pijn. Toen ik uiteindelijk doorverwezen werd naar een sportarts, dacht deze aan het compartimentsyndroom. En zo kwam ik terecht bij SportMáx in Veldhoven om een druktest te doen. Op de loopband speelden mijn klachten al snel op en bleek het inderdaad om het compartimentsyndroom te gaan. De sportarts stuurde mij toen door naar de afdeling chirurgie van MMC.”
“Een operatie waarbij een sneetje in het vlies van mijn kuitspier gemaakt zou worden, kon mijn klachten verhelpen. Chirurg Marc Scheltinga heeft toen eerst mijn linkerbeen geopereerd, mijn rechterbeen volgde een half jaar later. Direct na de ingreep moest ik voorzichtige loopbewegingen maken om mijn spieren soepel te houden. Een week na de operatie kon ik al weer goed lopen.”

“Er ging een wereld voor me open toen ik weer ging hardlopen. Ik wist niet wat ik voelde. Het was belangrijk om heel rustig op te bouwen, maar het voelde geweldig. Eindelijk kan ik weer doelen voor mezelf stellen. Zo ging ik vorig jaar op vakantie naar Frankrijk, vlakbij de Mont Ventoux. Na flink getraind te hebben met wielrennen, ging ik de berg lekker op. Het was een gigantische overwinning, want ik had nooit gedacht dit nog ooit te kunnen doen.”

“Met sporten maak ik mijn hoofd leeg. Ik zit de hele dag binnen voor mijn werk en ik heb het nodig om buiten te bewegen. Vóór mijn operatie probeerde ik de gekste dingen om dat gevoel te evenaren: zoals sporten op een crosstrainer op zolder met het dakraam open. Nu doe ik van alles: fietsen, hardlopen, voetballen, schaatsen. Alles kan weer, dat is het belangrijkste.”

Meer ervaringen