9 oktober 2018

Stoppen met roken vóór de operatie

Stoppen met roken vóór de operatie

Roken vergroot de kans op complicaties na de operatie en vertraagt het herstel aanzienlijk. Daarom begeleiden we patiënten in Máxima MC in een traject om vóór de operatie te stoppen met roken om het herstel te bevorderen. Hierdoor vermindert onder andere de kans op wondinfecties en naadlekkages na de operatie.

Prehabilitatie

Het stoppen met roken-traject is onderdeel van een groter geheel. MMC heeft een multidisciplinaire aanpak om de patiënt al vóór een darmkankeroperatie fitter te maken en ze op deze manier een voorsprong te geven. Dit versnelt het herstel na de operatie én verkleint de kans op complicaties. Het lijkt zo logisch. Toch gebeurde het niet. Optimale voorbereiding voor een operatie. Prehabilitatie brengt hier verandering in. Al voor de operatie krijgt de patiënt intensieve training, gecombineerd met optimale voeding, mentale ondersteuning en indien van toepassing stoppen met roken. Een programma waarbij zorgprofessionals vanuit tien verschillende disciplines intensief samenwerken.

‘Na 55 jaar roken stopte ik binnen één dag’

Enkele weken voor de operatie stoppen met roken heeft al effect. Dat weet Jos Hofs als geen ander. Met nog drie weken tot de operatie om een kwaadaardige poliep in de darm te verwijderen, legt hij van de één op de andere dag zijn sigaretten aan de kant. “Ik merkte al snel resultaat en kan alleen maar voordelen noemen.”