2 mei 2019

‘Patiënten leveren zelf een bijdrage aan hun herstel’

Bij verrassend veel patiënten kan vooruitgang in conditie worden geboekt als zij voorafgaand aan een operatie onder begeleiding een aantal weken actief trainen. Daarom zet Máxima MC in op prehabilitatie: het fit maken van mensen vóór hun operatie, zodat ze sneller herstellen.

Charlotte Molenaar is als arts-onderzoeker en promovendus betrokken bij dit prehabilitatieprogramma. Ze begeleidt alle patiënten die het traject volgen: “De diagnose darmkanker is heel heftig voor de patiënt, met alles wat daarbij komt kijken. De druk om de patiënt snel te opereren is hoog. Vijf weken na het stellen van de diagnose moet de patiënt geopereerd worden. Normaal gesproken wacht de patiënt thuis tot de operatie wordt uitgevoerd. Het prehabilitatieprogramma geeft patiënten de mogelijkheid om tijdens die periode zelf een bijdrage te leveren aan de voorbereiding op de operatie en daarbij ook aan hun eigen herstel. ”

Het begin van een leefstijlaanpassing

“Na de operatie hebben patiënten helaas soms complicaties, ervaren zij stress en moeten zij herstellen van de operatie. Daarom is het juist verstandig om het trainen al vóór de operatie te starten. De vitaliteit van patiënten bepaalt voor een groot deel hoe het zorgproces verloopt. Je merkt als mensen eenmaal fit zijn voor de operatie, ze het sporten na de operatie sneller oppakken. Ze vinden het fijn om conditioneel vooruit te zijn gegaan en voelen zich na de operatie fitter. Wat er voor zorgt dat zij hun leefstijl aanpassen en ook na de operatie blijven bewegen.”

Studie

Charlotte is betrokken bij een grote, internationale studie naar prehabilitatie onder leiding van MMC, waar in totaal 714 patiënten aan deel zullen nemen, verdeeld over ziekenhuizen in zes verschillende landen. Hierin wordt onderzocht of prehabilitatie het aantal complicaties kan verminderen, of het leidt tot een beter en sneller functioneel herstel en of het zorgt voor een betere kwaliteit van leven.

Fit voor elke operatie

Ook het prehabilitatietraject zelf wordt verder ontwikkeld: “We onderzoeken momenteel de mogelijkheden om het programma ook voorafgaand aan andere oncologische ingrepen aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan long-, blaas- en leveroperaties. Uiteindelijk hopen we dat alle patiënten voor hun operatie gebruik kunnen gaan maken van een op maat gemaakt programma.”