2 mei 2019

‘Patiënten leveren zelf een bijdrage aan hun herstel’

‘Patiënten leveren zelf een bijdrage aan hun herstel’

Bij verrassend veel patiënten kan vooruitgang in conditie worden geboekt als zij voorafgaand aan een operatie onder begeleiding een aantal weken actief trainen. Daarom zet Máxima MC vol in op prehabilitatie: het fit maken van de patiënt voor de operatie, zodat ze na de operatie sneller herstellen.

Charlotte Molenaar is als promovendus betrokken bij het prehabilitatieprogramma. Onder andere bij de grote internationale PREHAB studie, waar in totaal 714 patiënten aan deel zullen nemen, verdeeld over ziekenhuizen in zes verschillende landen. Deze studie hoopt aan te tonen dat prehabilitatie het aantal complicaties kan verminderen, dat het leidt tot een beter en sneller functioneel herstel en zorgt voor een betere kwaliteit van leven. Binnen MMC begeleidt Charlotte alle patiënten die het prehabilitatietraject volgen. “Patiënten zijn razend enthousiast over het programma. Het geeft hen de mogelijkheid om zelf bij te dragen aan de behandeling.”

Actieve rol voor patiënt

“De diagnose darmkanker is heel heftig voor de patiënt, met alles wat daarbij komt kijken. De druk om de patiënt snel te opereren is hoog. Vijf weken na het stellen van de diagnose moet de patiënt geopereerd worden. Normaal gesproken wacht de patiënt thuis tot de operatie wordt uitgevoerd. Het prehabilitatieprogramma geeft patiënten de mogelijkheid om tijdens die periode zelf een bijdrage te leveren aan de voorbereiding op de operatie en daarbij ook aan hun eigen herstel. ”

Het begin van een leefstijlaanpassing

“Na de operatie hebben patiënten helaas soms complicaties, ervaren zij stress en moeten zij herstellen van de operatie. Daarom is het juist verstandig om het trainen al vóór de operatie te starten. De vitaliteit van patiënten bepaalt voor een groot deel hoe het zorgproces verloopt. Je merkt als mensen eenmaal fit zijn voor de operatie, ze het sporten na de operatie sneller oppakken. Ze vinden het fijn om conditioneel vooruit te zijn gegaan en voelen zich na de operatie fitter. Wat er voor zorgt dat zij hun leefstijl aanpassen en ook na de operatie blijven bewegen.”

Iedereen fit voor de operatie

“De ontwikkelingen rondom prehabilitatie hebben niet stil gestaan. Naast darmkankerpatiënten krijgen nu ook blaas-, prostaat-, en leverkankerpatiënten de mogelijkheid om te trainen voor de operatie. Maar dan in de eigen omgeving: bij de fysiotherapeut in de buurt, in plaats van in het ziekenhuis. Er is een pilot gestart met vier fysiotherapiepraktijken in de regio.”

Longkanker

“Ook longkankerpatiënten kunnen voortaan prehabiliteren. Voor hen ziet het traject er net iets anders uit. Zij trainen nog wel in MMC. Hierbij bestaat het programma ook uit adviezen over hoe patiënten zich voor de operatie kunnen voorbereiden. Zij krijgen naast het trainingsschema en de voedingsadviezen, ook ademhalingsoefeningen en longfysiotherapie. Het doel is om prehabilitatie ziekenhuisbreed in te zetten, zodat alle patiënten uiteindelijk gebruik kunnen gaan maken van een op maat gemaakt programma.”