12 september 2019

Uitvinding TU Delft voor het eerst ingezet op OK MMC

laproflex

Na jaren ontwikkeling is een Nederlands operatie-instrument voor het eerst gebruikt tijdens een darmoperatie in Máxima MC (MMC). Het gaat om een stuurbaar instrument voor kijkoperaties in de buik, dat volledig zelf is ontwikkeld door het Groningse bedrijf DEAM, gebaseerd op een uitvinding van de TU Delft.

Binnen MMC wordt voortdurend gewerkt aan het verbeteren van de patiëntenzorg. Werken met nieuwe technieken en innovaties is hier een belangrijk onderdeel van. Chirurg Wouter Leclercq is dan ook vereerd dat hij het instrument mee heeft mogen testen: “Als chirurg vind ik het belangrijk om te blijven innoveren en nieuwe operatietechnieken te onderzoeken.” Het nieuwe instrument werd ingezet tijdens een operatie bij een zwangere vrouw, die problemen ervaarde na een gastric bypass ingreep. Haar darmen bleken verdraaid te zijn. MMC is landelijk verwijscentrum voor dergelijke complicaties, vanwege een unieke combinatie van expertises op het gebied van obesitaschirurgie én vroeggeboorte.

Wendbaar
Het instrument, genaamd LaproFlex, wordt gebruikt tijdens kijkoperaties. Bij een kijkoperatie wordt geopereerd zonder een grote wond te maken. Door een aantal kleine sneetjes worden instrumenten en een camera in de buik gebracht. Grote voordelen hiervan zijn minder pijn, minder bloedverlies, kleinere littekens en een sneller herstel. MMC is landelijk koploper op het gebied van kijkoperatietechniek. Er wordt hier gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. Dit nieuwe instrument kan de chirurg met een eenvoudige polsbeweging in alle richtingen sturen. “Het grote nadeel van het instrumentarium dat nu standaard bij kijkoperaties wordt gebruikt, is dat je alleen in een rechte lijn kan opereren. De technische mogelijkheden om om-een-hoekje te werken zijn een groot voordeel van de operatierobot. Dit was tot vorig jaar niet voorhanden bij ‘gewone’ kijkoperaties”, vertelt Wouter Leclercq. Het voordeel voor de patiënt is met name het nauwkeuriger opereren in kleine ruimtes in het lichaam, bijvoorbeeld bij zwangere patiënten.