Botbreuken sneller behandeld in Máxima MC
Patiënten met een botbreuk hoeven in Máxima MC (MMC) niet langer naar de spoedeisende hulp (SEH). Na constatering van de breuk op een röntgenfoto kunnen zij direct naar de polikliniek traumatologie voor een behandeladvies en gips. Dit bespoedigt de behandeling van botbreuken én verkort de wachttijd voor andere spoedgevallen.
Huisartsen kunnen bij het vermoeden op een botbreuk foto’s aanvragen bij de radioloog in het ziekenhuis. Als de radioloog vervolgens op de foto een fractuur ziet, worden deze patiënten direct naar de SEH gestuurd. Daar is een gemiddelde wachttijd van 40 minuten en voor dit soort letsels tot wel 140 minuten. Traumachirurg en initiatiefnemer William van Dijk: “In plaats daarvan gaat de patiënt nu direct naar de polikliniek traumatologie. Daar geeft een traumatoloog (orthopedisch chirurg of traumachirurg) direct behandeladvies en kan de gipsmeester definitief (kunststof) gips aanleggen. Tot nu toe kregen patiënten op de SEH een tijdelijke gipsspalk tot zij – vaak een week later – terecht konden op de polikliniek traumatologie. De nieuwe aanpak scheelt een afspraak en extra controles; het versnelt de behandeling en daarmee het herstel.” ’s Avonds en ’s nachts worden botbreuken nog wel op de SEH gezien. Ook geldt dit niet voor spoedgevallen die rechtstreeks op de SEH terechtkomen en bij wie meer letsel onderzocht of behandeld moet worden, bijvoorbeeld na een ongeluk.
Kortere wachttijd
De nieuwe aanpak is uniek in Nederland. Van Dijk: “Aanleiding was de drukte op de SEH die we wilden helpen verminderen. Het begon klein, maar bleek om een groot aantal patiënten te gaan, waarna we er een project voor opgestart hebben. Op het traumaspreekuur vraagt dit om zeer flexibel denken. Maar uiteindelijk zijn patiënten hiermee geholpen en zien we dat we vaak direct een lichter gips kunnen geven. En hiermee is er op de SEH meer tijd voor andere spoedzaken. Dit is tijdens de piek in de coronacrisis natuurlijk meteen goed uitgekomen.” Dagelijks gaat het om vijf à zes patiënten met een bewezen fractuur, in totaal zo’n 1500 patiënten per jaar.
Betere kwaliteit, minder kosten
De werkwijze is een voorbeeld van projecten waarmee MMC bijdraagt aan kwalitatief hoogstaande, patiëntgerichte én goedkopere zorg onder de noemer ‘verantwoorde zorg’. Dit zijn initiatieven die de gezondheid van patiënten bevorderen en tegelijkertijd de zorgkosten beteugelen.