Mart Bender met pensioen
Mart Bender startte in 1991 in het oude St Joseph Ziekenhuis met het tweede deel van zijn heelkunde opleiding en begon in 1995 als chirurg in Veldhoven. Met een bulk aan mooie ervaringen op allerlei fronten in binnen- en buitenland is het na 32 jaar St Joseph Ziekenhuis en Máxima MC nu tijd voor zijn pensioen. Bender is altijd een echte ‘patiëntendokter’ geweest en heeft met plezier gewerkt aan onze organisatie, opleiding en specialisaties. Op 29 september neemt Mart afscheid van MMC.
De wereld is groter dan Eindhoven en Veldhoven
Bender startte zijn loopbaan als tropenarts in Tanzania, waar hij vier jaar lang samen met zijn vrouw woonde. Dit vond hij een prachtige tijd, ook twee van zijn kinderen zijn daar geboren. Als tropenarts had hij nóg meer het gevoel dat hij het verschil kon maken. In zijn huidige rol neemt een collega het werk over als hij er niet is, in Tanzania was hij de enige. De gemiddelde ‘blijheid’ van de Tanzaniaan was ondanks de beperkte middelen gelijk aan die van de patiënten die hij jaren in Nederland behandelt. Bender heeft dit avontuur met pieken en dalen, maar vooral met veel plezier beleefd.
Dat de wereld groter is dan Eindhoven en Veldhoven heeft Bender ook ervaren als chirurg voor Defensie. Daar heeft ons ziekenhuis een lange relatie mee en dit vindt hij erg belangrijk. Met trots vervulde hij die rol. Internationale samenwerking was blikverruimend. Meerdere keren ging hij op uitzending: in 2003 naar Bosnië en in 2013, 2015 en in 2021 naar Afghanistan, steeds voor twee maanden.
Oog voor de organisatie
In zijn carrière heeft Bender altijd oog gehad voor de organisatie. Zijn overtuiging dat je alleen goede zorg kunt leveren als de organisatie op orde is, nam hij mee uit Tanzania. “Zonder water uit de kraan en een goede stroomvoorziening kun je als arts je werk niet doen.” Als geen ander weet hij dat processen optimaliseren ongelofelijk belangrijk is. Bender leverde daarom tijdens zijn loopbaan een belangrijke bijdrage aan de organisatie en zette zich in verschillende functies hiervoor in. Als voorzitter van de vakgroep chirurgie, voorzitter van het Stafbestuur (2002 tot 2005), Hoofd Zorggroep Snijdend (2007-2008 en 2010-2013). En als interim medisch directeur in 2009-2010, als kroon op zijn managementtaken.
Vaat- en mammachirurgie als specialisatie
Als vaatchirurg deed Bender onderzoek naar doorbloedingsproblemen bij wielrenners/ duursporters. Hiervoor werkte hij nauw samen met sportarts dr. Goof Schep. MMC is één van de vier expertisecentra in Europa waar veel (top)sporters met deze problemen worden geopereerd. Bender: “Sporters behandelen, in het bijzonder wielrenners met vaatklachten, vond ik erg uitdagend, je gaat toch mensen opereren om nóg harder te kunnen fietsen. De behandeling vormgeven is een mooi proces geweest. Inmiddels kunnen we in de meeste gevallen het verschil maken en behalen we met nauwkeurig en zorgvuldig werken goede resultaten. Mede hierdoor hebben we topsporters weer terug op het erepodium kunnen zetten.“
Als chirurg-oncoloog deed Bender operaties bij vrouwen met borstkanker (mammachirurgie). “Als vrouwen geconfronteerd worden met borstkanker, heeft dit grote impact. In de afgelopen dertig jaar heb ik op dit gebied een grote verschuiving gezien. Aanvankelijk waren we blij als we de patiënte konden genezen ongeacht de verminking die daarvoor soms nodig was. Nu lukt genezen vaak en is er veel aandacht voor de kwaliteit van leven en het cosmetische gevolg van de behandeling in nauwe samenwerking met de plastisch chirurgen. Dit is een prachtige ontwikkeling. “
Opleiden
Tijdens zijn loopbaan was Bender in MMC nauw betrokken bij de opleiding van chirurgen, de vooropleiding van orthopeden, urologen en plastisch chirurgen. De laatste 10 jaar ook mede-opleider voor tropenartsen, hij verzorgde het chirurgisch trainingsjaar voor deze groep. Tropenarts worden vraagt specifieke skills. Bender keek telkens met gezonde jaloezie toe hoe recent opgeleide tropenartsen vertrokken naar het buitenland. Jaren geleden dacht hij erover om na zijn pensioen terug te keren naar Afrika. Maar met een gezin dat zich inmiddels heeft uitgebreid met kleinkinderen is voor lange tijd vertrekken voor hem geen eerste prioriteit meer.
Met pensioen…
De afgelopen jaren heeft Bender toegewerkt naar dit moment waarop hij gaat genieten van meer vrije tijd. Daarom heeft hij zich wat meer teruggetrokken achter de coulissen om de jongere generatie ruimte te geven. “Ik ben misbaar, ik heb mijn kennis overgedragen en er zijn goede opvolgers, maar ik ga de mensen op de werkvloer enorm missen”. Als chirurg en bestuurder in het voormalige St. Josephziekenhuis heeft hij mede de fusie naar MMC vormgegeven. Hij is trots op wie we als Máxima MC zijn: “We leveren topzorg op veel terreinen en wetenschappelijk tellen we echt mee. MMC heeft een grote groep tevreden patiënten en dat maakt mij als ‘patiëntendokter’ trots.” Bender heeft grote waardering voor het feit dat MMC ook als topklinisch ziekenhuis die fijne (werk)sfeer altijd heeft weten te behouden.