Schep, dhr. dr. G.

Schep, dhr. dr. G.

  • Functie sportarts
  • Contact 040 888 60 40
  • Aandachtsgebieden blessurebehandeling, chronische ziekten, vaatproblemen bij sporters
  • BIG-nummer 69023717301

Goof Schep werkt als sportarts in Máxima MC. “Mijn werk kent twee kanten. Enerzijds begeleid ik sporters met blessures of andere problemen, om goed te kunnen blijven sporten en eventueel hun grenzen te verleggen. Anderzijds zie ik patiënten die door hun chronische ziekte – bijvoorbeeld kanker – veel hebben moeten inleveren. Vaak kun je door te trainen je fitheid en daarmee je kwaliteit van leven verbeteren. Maar als je ziek bent, is trainen nog niet zo gemakkelijk. Als sportarts breng ik, zo nodig met inspanningsonderzoek zoals een fietstest, in kaart waar beperkingen liggen, wat wel mogelijk is en wat kan verbeteren.”

De twee kanten van de sportgeneeskunde komen volgens Schep op één punt overeen. “Zowel de sporters als de patiënten die ik zie, zijn vaak erg gemotiveerd om (weer) fit te worden. Bovendien is er vaak veel verbetering mogelijk. Dat maakt mijn werk zo leuk.”

Schep is daarnaast de Nederlandse specialist op het gebied van vaatproblemen bij duursporters. Eén op de vijf topwielrenners ondervindt dit probleem, hoewel velen dat nog niet wisten vóór Scheps promotieonderzoek over dit onderwerp in 2001. “Er was weinig over bekend. Nu – dankzij vervolgonderzoek samen met vaatchirurg Mart Bender – krijgen we steeds meer vat op dit ingewikkelde gezondheidsprobleem. We zijn hierbij (inter)nationaal expertise centrum en streven naar nóg beter op maat gemaakte behandelingen.”

Aandachtsgebieden

Wetenschappelijk onderzoek

Schep is landelijk actief op het gebied van innovatie en het toepassen hiervan in de praktijk. Zo is hij ook landelijk betrokken (geweest) bij het ontwikkelen van inspanningstesten en trainingsprogramma’s voor patiënten met hartziekten, longziekten en kanker. Ook houdt hij zich na zijn promotieonderzoek naar vaatproblemen bij sporters bezig met vervolgonderzoek naar de diverse oorzaken hiervan. Doel is om het diagnosticeren en behandelen van sporters met deze problemen verder te verbeteren.

2001 promotie Universiteit Utrecht: Functional vascular problems in the iliac arteries in endurance athletes a new concept to explain flow limitations in the iliac arteries in endurance athletes
2001 landelijke prijs voor sportgeneeskunde i.v.m. bovengenoemd proefschrift
2002 landelijke prijs sportgeneeskunde i..v.m. werkzaamheden op gebied van sportgeneeskunde voor chronisch zieken.
2008 landelijke prijs sportgeneeskunde met publicatie over training/revalidatie na chemotherapie
2010 landelijke prijs voor sportgeneeskunde voor proefschrift exercise training in cancer rehabilitation (Ingrid de Backer, promotie UM). Dit onderzoek is opgezet, begeleid en gepubliceerd vanuit afdeling SportMáx)
2012 landelijke prijs voor sportgeneeskunde met publicatie Karin Thijs voor artikel over effecten oncologische revalidatie op werkhervatting. Dit onderzoek is opgezet, begeleid en gepubliceerd vanuit afdeling SportMáx)
2018 Reijs Award van de landelijke Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) voor de substantiële bijgedragen van Goof Schep aan de ontwikkeling van het vak sportgeneeskunde tot het huidige klinische specialisme

Werkzaam op de afdeling

Contact