‘Het draaien van mijn baby verliep pijnloos en snel’

‘Het draaien van mijn baby verliep pijnloos en snel’

Als Juan Cheng (31) uit Eindhoven 36 weken zwanger is, blijkt haar dochter in stuitligging te liggen. Omdat dit ongunstig is voor de bevalling stuurt de verloskundige haar door naar Máxima MC (MMC), voor het versiespreekuur. “Het draaien van de baby ging erg snel. Binnen twintig seconden was het al gebeurd.”

“Ik had een makkelijke eerste zwangerschap”, vertelt de Engels sprekende Juan. “Alleen in de beginmaanden heb ik me ’s avonds soms ziek gevoeld. Dat trok gelukkig weer weg.” Samen met haar man woont Juan sinds 2015 in Eindhoven. Daarvoor woonden ze vier jaar lang in China, het geboorteland van Juan. Toen het stel een kinderwens kreeg, besloot het naar Nederland te verhuizen. “We willen dat ons kind opgroeit in Nederland, waar veel vrijheid is en minder druk om te presteren.”

Stuitligging

Bij een zwangerschapsduur van 36 weken blijkt baby Julia in een stuitligging te liggen. Dat betekent dat ze in de baarmoeder met het hoofd boven en met de billen of benen beneden ligt, wat nadelig is voor de bevalling. “De verloskundige verwees ons daarom naar Máxima MC.” Dit ziekenhuis heeft een speciaal team voor het verrichten van versies. Het stel koos voor MMC vanwege goede ervaringen van collega’s. “Zij vertelden dat er een hoge mate van professionaliteit is. Dat hebben we ook zo ervaren.”

Een versiepoging (draaien van de baby) in Máxima MC heeft een hoog slagingspercentage: gemiddeld is de slagingskans in MMC 66%, landelijk is dat 40%.

Geen pijn

Op het versiespreekuur wordt de baby door gynaecoloog Pieter van Runnard Heimel gedraaid. “Hij deed alles alleen. Met één hand pakte hij de billen vast, die hij omhoog drukte en met de andere hand duwde hij het hoofd naar beneden. Daardoor draaide Julia. Dit voelde een beetje ongemakkelijk, maar ik had geen pijn. Doordat de versiepoging in één keer lukte, hoefde ik geen medicatie te gebruiken. Bovendien ging het erg snel. Het was letterlijk binnen twintig seconden gebeurd.”

Bevalling

Vier weken later bevalt Juan in Máxima MC van haar dochter. “Ik had erge pijn door de weeën. Ik moest helaas even wachten, maar toen ik eenmaal een ruggenprik kreeg, verdween de pijn gelukkig snel. Naast mijn man steunden ook de verloskundige, gynaecoloog en verpleegkundige me. Vanwege mijn verhoogde temperatuur haalde de verpleegkundige bijvoorbeeld washandjes voor mijn hoofd en benen; dat verlichtte enorm. Ze was vanaf het begin heel vriendelijk en liet een goede indruk achter.” Als Julia geboren wordt, lijkt voor Juan de tijd even stil te staan. “Een magisch moment. Toen ze huilde en haar ogen opende, dacht ik: wauw. Ik vergat direct alle pijn.”

Meer ervaringen