Waarschuwingssignalen

Sommige klachten kunnen wijzen op een verstoord verloop van de zwangerschap. Het is belangrijk dat u deze waarschuwingssignalen van het lichaam herkent en contact opneemt met het ziekenhuis zodra u er last van heeft. Wij bespreken vervolgens met u wat de beste behandeling is.

Wanneer u nog geen zestien weken zwanger bent, kunnen de volgende klachten ontstaan: overmatig braken, vaginaal bloedverlies, pijn bij het plassen en jeuk. Wanneer u langer dan zestien weken zwanger bent, heeft u daarnaast kans op: vaginaal vochtverlies, pijnlijke harde buiken of lage rugpijn, koorts, geen of beduidend minder leven voelen (na 24 weken), hoofdpijn, pijn in de bovenbuik of tussen de schouderbladen.

Overmatig braken

Soms kan het zijn dat u helemaal geen voedsel of vocht binnen kunt houden. Wanneer dit een aantal dagen duurt, bestaat het risico van uitdrogen en fors gewichtsverlies. In dat geval is een ziekenhuisopname mogelijk, waar een infuus gegeven wordt om uitdroging tegen te gaan en weer aan te sterken.

Vaginaal bloedverlies

Er zijn vele soorten bloedverlies tijdens de zwangerschap. Soms is het een onschuldig wondje op de baarmoedermond of een ontsteking, maar het kan ook het eerste teken van een miskraam zijn. Er is officieel sprake van een miskraam als de zwangerschap vóór de zestiende zwangerschapsweek misloopt. De meeste miskramen gebeuren echter vóór de twaalfde zwangerschapsweek. Bij veel bloedverlies of bloedverlies na zestien weken zwangerschap, is het belangrijk direct contact op te nemen met het ziekenhuis.

Vaginaal vochtverlies

Als u via de vagina waterig vocht verliest kan dit normale afscheiding zijn, maar het kan ook zijn dat de vliezen zijn gebroken. Er volgt een test om te kijken wat de oorzaak van het vochtverlies is.

Pijn bij het plassen

Wanneer het plassen pijnlijk is of wanneer u buikpijn hebt bij het plassen, kan de urine onderzocht worden. Indien er sprake is van een blaasontsteking krijgt u een antibioticakuur voorgeschreven. Een blaasontsteking kan leiden tot een vroeggeboorte of een nierbekkenontsteking. Daarom is behandeling ervan erg belangrijk.

Hoge bloeddruk

Herkent u de volgende symptomen: hoofdpijn, misselijkheid, braken, sterretjes zien, wazig zien, pijn in de bovenbuik of tussen de schouderbladen? Deze klachten kunnen een signaal zijn van hoge bloeddruk.

Koorts

Koorts (boven de 37,8 graden) kan vroegtijdige weeën veroorzaken. Ook al is het maar een griepje, laat uzelf toch nader onderzoeken. Indien nodig wordt antibiotica voorgeschreven. Het kan ook zijn dat u opgenomen wordt in het ziekenhuis.

Jeuk

Als u jeuk heeft over het hele lichaam zonder dat er aan u huid iets te zien is, kan dit duiden op een acute leverziekte. Een leverziekte kan grote gevolgen hebben voor de baby.

Geen of beduidend minder leven voelen

Bent u voor de eerste keer zwanger? Dan hoort u de bewegingen van de baby rond de 20-22 weken te voelen. Iemand die eerder zwanger is geweest, kan de baby al voelen rond de 16-18 weken. Een goed teken: u hoort de baby namelijk iedere dag te voelen bewegen. Als dit niet zo is, kunt u een tijdje rustig op de zij in bed liggen. Wanneer u nog niets voelt, neem dan direct contact op met het ziekenhuis.

Pijnlijke harde buiken of lage rugpijn

Als u tussen 16 en 37 weken zwanger bent en regelmatig last heeft van regelmatige harde buiken (om de 10 minuten of vaker) kan dit een teken zijn van een dreigende vroeggeboorte. Neem dan direct contact met ons op. Zo nodig wordt u opgenomen. Neem ook contact op als u langer dan 37 weken zwanger bent en harde buiken heeft om de 4 à 5 minuten of vaker, of wanneer u geen rust meer kunt vinden van de pijn. Dit kan het begin van de bevalling zijn.

Zwangerschap na een maagverkleining

Heeft u in het verleden een gastric bypass operatie ondergaan en heeft u last van buikpijn? Dit kan wijzen op een complicatie. Na een maagverkleining heeft u meer ruimte in de buik dan andere mensen. Doordat de groeiende baarmoeder de kans krijgt om de darm aan de kant te duwen, kunnen er complicaties ontstaan. Mogelijke risico’s zijn galsteenlijden en een verdraaiing of beklemming van de darm. Ook kan een vitaminetekort na een maagverkleining zorgen voor een groeiachterstand van de baby. Het is belangrijk bij de verloskundige en/of gynaecoloog te melden dat u een dergelijke operatie heeft ondergaan, zodat zij u hierop kunnen controleren.