‘Ik werd met behulp van de operatierobot geopereerd’

‘Ik werd met behulp van de operatierobot geopereerd’

“Wat niet in mijn lijf hoort, moet weg. Dat gevoel had ik”, zegt Evelien van der Hoek-Koelewijn (63) uit Valkenswaard. Zij liet haar baarmoeder verwijderen, vanwege een vleesboom die daarin was ontstaan. Hiermee werd zij de eerste vrouw die in Máxima MC (MMC) een gynaecologische ingreep onderging met behulp van de operatierobot.

“Vlak voor de operatie had ik een gezonde spanning”, zegt Evelien. “De gynaecoloog ook, gaf hij eerlijk toe. Ik was zijn eerste patiënt, die hij – na veel trainen – met behulp van de operatierobot zou opereren. Doordat mijn man in Duitsland al eerder met dezelfde techniek succesvol aan zijn prostaat was geopereerd, had ik er vertrouwen in. Bovendien benadrukten de artsen van MMC dat de robot een hulpmiddel is. Mocht deze, in het uiterste geval, uitvallen, dan kunnen zij ook verder opereren zonder de robot. Dat gaf me nog meer vertrouwen.” Dat Evelien in MMC geopereerd werd, was zeker. “Het is mijn vaste ziekenhuis, maar daarnaast vind ik het ook fijn dat ze er gespecialiseerd zijn in de zorg voor vrouw, moeder en kind.”

Bloedverlies

Eveliens klachten speelden een jaar geleden voor het eerst op. “Ik had zeurende pijn onderin mijn buik. Ik dacht nog: dat moet ik even in de gaten houden. De buikpijn trok echter weg.” Een paar weken later ontstond er vaginaal bloedverlies. Dat dacht Evelien in eerste instantie nog te kunnen verklaren. “Ik was gevallen, dus ik verwachtte dat het een gescheurde ader of vaatje was. Maar vlak daarna had ik opnieuw bloedverlies. Deze keer was het helderrood. Schrikken is een groot woord, maar op dat moment dacht ik wel: dit is niet goed.” De huisarts ontdekte na inwendig onderzoek dat Evelien een te grote baarmoeder had en verwees haar naar de gynaecoloog. “Pas op dat moment begon ik me wat meer zorgen te maken. Hoe kon het dat mijn baarmoeder zo groot was? En wat zat er dan in?”

Baarmoeder

Na meerdere onderzoeken gaf de gynaecoloog uitsluitsel. “Een vleesboom. Daar had ik niet aan gedacht.” Na een half jaar kwam Evelien opnieuw op controle in MMC, om te zien of de vleesboom gegroeid was. “Dat bleek niet zo te zijn. In principe hoefde de vleesboom daarom niet verwijderd te worden, maar ik wilde dat zelf wel graag. Het betekende in mijn geval dat mijn volledige baarmoeder verwijderd moest worden.” Twijfels waren er niet. “Ik heb drie mooie kinderen. Mijn baarmoeder heeft zijn werk gedaan. Bovendien hoorde ik van een kennis in eenzelfde situatie dat de vleesboom alsnog gegroeid was. Deze bleek kwaadaardig (gynaecologische kanker). Een uitzonderlijk geval, maar het speelde wel mee in mijn beslissing. Dat wat niet in mijn lijf hoort, moet weg. Gelukkig liet de gynaecoloog de keus aan mij.”

Gespecialiseerd

En dus werd Evelien geopereerd. Met behulp van de robot maakte de gynaecoloog de baarmoeder los, waarna deze vaginaal werd verwijderd. Voordeel van de operatierobot is dat moeilijk bereikbare plekken nauwkeurig te opereren zijn. “De volgende morgen kwam de gynaecoloog al vroeg naar mijn kamer. Hij was zeer benieuwd hoe het ging met mij – zijn eerste patiënte die hij met behulp van een de robot opereerde. We waren beiden erg tevreden.” Sinds enkele weken is Evelien weer volledig hersteld. “Mijn herstel ging heel voorspoedig. Ik denk dat dat met mijn goede conditie te maken heeft. Ik wandel veel.”

Meer ervaringen