‘Na een simpele ingreep verlost van de problemen’

‘Na een simpele ingreep verlost van de problemen’

Marij van Houts (72) heeft vijf jaar rondgelopen met incontinentieproblemen die van kwaad tot erger gingen. Het begon met het gebruik van dun inlegmateriaal, dit werd steeds dikker en groter. Op den duur ging er zelfs schoon ondergoed en broeken mee in haar tas, voor als het onderweg mis zou gaan. en beseft ze dat haar problemen veel eerder opgelost hadden kunnen worden.

Het balletje begon te rollen in 2010. Met de klacht ‘urineverlies’ werd ze door de huisarts verwezen naar de gynaecoloog in Máxima MC. Na verschillende onderzoeken werd duidelijk dat de klachten eenvoudig te verhelpen waren door een kunststof bandje te plaatsen onder de plasbuis. Dit bandje is een soort hangmatje. Als de druk in de buik verhoogt, wordt de plasbuis tegen dit bandje aan gedrukt, waardoor de urine er minder makkelijk door kan.

Toch verdween de operatie op dat moment naar de achtergrond en ging ze eerst verder met bekkenfysiotherapie. Maar al snel werd duidelijk dat ze daar geen baat bij had. Daarentegen bleef ze nog vijf jaar met de klachten rondlopen. Het urineverlies werd een dagelijks terugkerend probleem. Daarom maakte ze er een gewoonte van om altijd incontinentiemateriaal bij zich te hebben en ook meerdere keren per dag te vervangen. En dat alles uit onzekerheid. Het kon de hele dag goed gaan, maar het kon ook na 100 meter lopen fout gaan. “Ik voelde niet wanneer ik urine verloor, het gebeurde gewoon. De controle was ik helemaal kwijt.”

‘De ingreep stelt niets voor’

Na vijf jaar maakte ze een nieuwe afspraak bij de gynaecoloog in het Máxima. “De ingreep heb ik helemaal niet als zwaar ervaren, het is een ingreep van niets. Ik heb enkel wat last van mijn liezen gehad, maar ook dit was zo over. Zelfs de pijnstillers heb ik nauwelijks aangeraakt. Dan kom ik toch tot de conclusie dat ik dit veel eerder had moeten doen. Ik heb veel te lang rondgelopen met klachten die eerder opgelost konden worden.”

Dag incontinentiemateriaal

“Door het jarenlange gebruik van incontinentiemateriaal was het moeilijk om er afscheid van te nemen. Bij de nacontrole vroeg de gynaecoloog dan ook of ik nog incontinentiemateriaal droeg, wat ik dus nog deed uit voorzorg. Maar vanaf die controle is ook dat verdwenen, ik heb het ook niet meer nodig.”

Meer ervaringen gynaecologie

Meer ervaringen bekkenzorg